ZAŠTO SE BAŠ JAJA JEDU NA USKRS? Iza toga se krije dugogodišnja TRADICIJA i ima veze sa ŽIVOTOM!
Foto: Profimedia

po gregorijanskom kalendaru

ZAŠTO SE BAŠ JAJA JEDU NA USKRS? Iza toga se krije dugogodišnja TRADICIJA i ima veze sa ŽIVOTOM!

Zanimljivosti -

Katolički vernici danas 4. aprila obeležavaju Uskrs. U njihovom kalendaru ovaj praznik uvek pada između 22. marta i 25. aprila. Jaja su se uvek smatrala važnim simbolom ponovnog rođenja i zato su najveći simbol Uskrsa.

Uskrs, majka, cerka
foto: Profimedia

Svaka kuća jede kuvana i ukrašena jaja za Uskrs, a deca vole da se zaslade onima od čokolade. Zašto se jede baš ova namirnica i to često u čokoladnom obliku? Jedenje čokolade za Uskrs vezano je za post i hrišćansku istoriju. Tokom šest nedelja posta, hršćani su se odrekli konzumacije svih životinjskih proizvoda, što je uključivalo sve mlečne proizvode i jaja.

Današnja čokoladna jaja su zabavna kombinacija religijskog običaja i slatkiša koji deca izuzetno vole. Uz poštovanje religijskog običaja, pronašli su način čime će se zasladiti, ali zašto baš jaja? Jaja su bila simbol života i plodnosti. Hršćani su prihvatili jaja kao simbol uskrsnuća Isusa Hrista. Isusovo uskrsnuće simbolizuje se kroz ljusku jajeta, koja predstavlja grobnicu u kojoj je bio, dok pile koje izlazi iz ljuske predstavlja samog Isusa Hrista koji je izašao iz grobnice.

Tradicija jedenja jaja takođe ima praktičnu funkciju. Hršćani su se odrekli svih životinjskih proizvoda, ali kokoške su i dalje nosile jaja. Zato su ih ljudi kuvali i ukrašavali bojama i kasnije jeli na Uskrs.

Jaja, Uskrs
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M./The Sun)

Bonus video:

02:36

Farbanje jaja uoči Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track