Najnovije vesti

ZAŠTO SE IRITANTNE PESME UREŽU U PAMĆENJE I SAMO NJIH PEVATE? Postoji LOGIČNO objašnjenje i ima veze sa ZAŠTITOM organizma!
Foto: Profimedia

ušni crv

ZAŠTO SE IRITANTNE PESME UREŽU U PAMĆENJE I SAMO NJIH PEVATE? Postoji LOGIČNO objašnjenje i ima veze sa ZAŠTITOM organizma!

Zanimljivosti

Koliko puta vam se dogodilo da čujete neku pesmu koja vam se potom ureže duboko u pamćenje iako vam se možda ne sviđa previše ili vas čak živcira? Neki tu pojavu nazivaju "earworm" što bi u prevodu značilo - ušni crv ili glista. 

- U osnovi, ušna glista ili crv je vaš mozak koji peva. To se događa često i obično je to neutralno ili ugodno iskustvo. Ali, može i živcirati - kaže Viktorija Vilijamson, stručnjak za muziku i mozak.

muzika
foto: Profimedia

Džejms Kelaris, profesor marketinga sa univerziteta u Sinsinatiju, poznat je kao "Dr Earworm" jer dugi niz godina proučava ljude kojima se delovi nekih pesama ponavljaju u mozgu.

- Otkrio sam da čak 98 posto nas doživljava ušne crve (obično otpevane, a ne instrumentalne melodije). Tome su skloni i muškarci i žene, ali je kod žena veća šansa da će im pesma u glavi trajati mnogo duže, do tačke kad će ih početi iritirati - pojasnio je profesor. Dodao je da su muzičari i ljudi koji previše brinu skloniji toj pojavi.

muzika
foto: Profimedia

Postoji "prijateljski nastrojen" deo mozga koji prepoznaje kad se nivo stresa u organizmu počinje povećavati. Isti taj deo ima načine kako neutralizovati taj stres, a jedan od njih je i aktiviranje ušne gliste. To je zapravo način na koji vam vaš mozak pokušava skrenuti pažnju sa stresnih situacija.

- Dakle, svaka dosadna ušna glista zapravo se pojavljuje sa dobrom namerom. Shvatanjem toga vratićete svoju snagu. Ušni crvi su bezopasni i samo vam pokušavaju pomoći da promenite brzinu i usporite - kaže profesor Kelaris.

Prvi korak je shvatiti da se taj ušni crv pojavljuje kako bi vam pomogao, a drugi - kad se pojavi, samo je pustite neka prođe, sav otpor je uzaludan.

- Umesto da se borite protiv toga, pustite vašu ušnu glistu da se zadovolji pa se koncentrišite i namerno odvrtite tu celu pesmu u glavi. Pokušajte je "premotati" nekoliko puta na početak i pustiti je da opet zasvira u vašem umu do kraja - savetuje profesor.

muzika
foto: Profimedia

Pomaže i preusmjeravanje misli na neku složenu aktivnost.

- Ušnog crva možete izbaciti i nekom intenzivnom verbalnom aktivnošću, ukrštenicom ili smislenim razgovorom. To zahteva drugačiju vrstu rada vašeg mozga od pasivnog slušanja muzike. Kad mentalno prebacite brzinu i priuštite svom mozgu nešto novo i složeno za razmišljanje, ta dosadna melodija u glavi često polako izbledi - dodao je profesor.

- I za kraj, ne zaboravite da, iako se ponekad čini kao mučitelj, ušna glista je zapravo poklon. Ona vam nosi poruku da smanjite nivo stresa i otvara vrata opuštanju, samo je prihvatite kao dar - zaključio je.

muzika
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./YourTango)

Bonus video:

DARKO LAZIĆ SMRŠAO 70 KG, A SAD KRENUO I U TERETANU! Rešio da se zategne, ali jedva radi VEŽBE
00:12

DARKO LAZIĆ SMRŠAO 70 KG, A SAD KRENUO I U TERETANU! Rešio da se zategne, ali jedva radi VEŽBE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...