KAKO DA VAM DOM BUDE ZDRAVIJE MESTO? Stučnjak otkriva kako da uredite mesto gde živite, a jedna prostorija posebno je VAŽNA!
Foto: Profimedia

SAVETI

KAKO DA VAM DOM BUDE ZDRAVIJE MESTO? Stučnjak otkriva kako da uredite mesto gde živite, a jedna prostorija posebno je VAŽNA!

Zanimljivosti -

Tokom pandemije, domovi su bili mesto gde su ljudi provodili najviše vremena.

To je postalo mesto radnog i društvenog života s najužom porodicom, te prostor za spavanje i opuštanje i može uticati na mentalno i fizičko zdravlje.

Osnivač časopisa za održavanje zdravih domova dao je savet kako da učinite dom zdravijim mestom bez obzira na vaš budžet ili životnu situaciju.

stan, soba, kuća, fotelja
foto: Profimedia

Odaberite prave boje

Tamni zidovi i boje jesu dobre, ali će sprečiti da svetlo dopire u prostoriju, što znači da vam je potrebno više električnog svetla koje i te kako može poremetiti san. Oliver predlaže da se stopite s bojama u prirodi - plava uvek podseća na vodu i bazen. Boje poput žute su toplije i društvenije jer podsećaju na sunce, a crvena i narandžasta na zrelo voće i bobice. Upravo će to stvoriti osećaj smirenosti ili osećaj energije.

dom
foto: Profimedia

Osvetljenje

Izrazito je važno svetlo kakvo imate u svome domu. Ono pomaže i u stvaranju uravnoteženog cirkadijalnog ritma koji uveliko utiče na raspoloženje i ponašanje. Što ste više izloženi prirodnom svetlu tokom dana, cirkadijalni ritam biće uravnotežen i pripremiti vas bolje za noćni san.

Obratite pažnju na kvalitet vazduha u domu

Budite svesni svakog novog mirisa koji imate kod kuće, posebno ako bi taj miris mogao ukazivati na vlagu. Važno je redovno provetravati dom, često otvarati prozore i proveravati filtere.

Neka spavaća soba bude vaše utočište za san

Spavaća soba uvek mora biti prioritet. Idite linijom minimalizma, izbegavajte jake šare već birajte smirene i opuštajuće boje poput nijansa plavih i zemljanih tonova. Biljka koja se preporučuje u ovoj prostoriji je "svekrvin jezik" (sabljica).

sabljica, svekrvin jezik
foto: Profimedia

Stvorite produktivan radni prostor

Oliver predlaže da svoj sto postavite kraj prozora kako biste bili što više izloženi prirodnom svetlu, a sam pogled na prirodu pomaže da vratite energiju, zaustavite nakupljanje stresa, smanjite umor i brže vratite produktivnost.

kancelarija, radni sto, hrana
foto: Profimedia

Kurir.rs/Ljepotaizdravlje

Bonus video:

01:56

LOPOVI I PROVALNICI NAJVIŠE VREBAJU DOK STE NA ODMORU: Stručnjaci savetuju kako najbolje da zaštitite dom tokom leta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track