TO JE PRIČA O LJUBAVI I BOŽIĆNOM ČUDU: Ovo je razlog zašto se na VRH jelke uvek stavlja zvezda, simbolika koju krije je PRELEPA!
Foto: Shutterstock

divno

TO JE PRIČA O LJUBAVI I BOŽIĆNOM ČUDU: Ovo je razlog zašto se na VRH jelke uvek stavlja zvezda, simbolika koju krije je PRELEPA!

Zanimljivosti -

Ukrašavanje jelke je porodična tradicija u većini domaćinstava. Svako dete se, osim poklona, najviše raduje trenutku kada će na vrh drveta postaviti centralni ukras - obično zvezdu. Zašto je izbor pao baš na nju?

Jelka, Nova Godina
foto: Shutterstock

Tokom vekova proslavljanja Božića ustalio se običaj da se na vrh jelke stavlja zvezda - ona je simbol kako hrišćanstva, tako i samog Isusovog rođenja.

Naime, božićna zvezda, poznata i kao Vitlejemska zvezda, po legendi predstavlja svetlost koja je sijala na nebu i vodila tri mudraca do pećine u kojoj je rođen Isus.

Vitlejemska zvezda se pominje u jevanđelju po Mateju, u priči o rođenju gde se kaže: “Nakon što se Isus rodio u Vitlejemu u Judeji, u vreme cara Iroda, mudraci sa istoka došli su u Jerusalim i upitali: “Gde je rođeni kralj jevrejski? Videli smo njegovu zvezdu na istoku i došli smo da mu se poklonimo””.

Jelka, Nova Godina
foto: Shutterstock

Dakle, zvezda na vrhu jelke simbol je rođenja Hrista i puta koji je osvetljavala mudracima. Jedinstvena je po obliku jer se uvek prikazuje kao petokraka.

Osim zbog Biblijske priče, zvezda je značajna i zbog veze sa astrologijom. Nebeska tela kao što su zvezde, meseci i komete, smatrana su Božjim znacima.

I tako danas, milenijumima kasnije, Vitlejemska zvezda sija istinski i sjajno na u milionima prazničnih domova širom sveta.

Jelka, Okićena
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/Istorijski zabavnik)

Bonus video:

00:15

Verila se glumica Anja Alač: Zaprošena u pozorištu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track