SKIJANJE U DOBA KORONE U SLOVENIJI: Evo kako to izgleda i šta vam je potrebno! FOTO
Foto: Slovenia info

Bele staze

SKIJANJE U DOBA KORONE U SLOVENIJI: Evo kako to izgleda i šta vam je potrebno! FOTO

Zanimljivosti -

Kurir vam otkriva šta vam je potrebno za skijanje u slovenačkim resortima i kako funkcionišu tamošnji ski-centri.

Sve je, što se evropske pandemije koronavirusa tiče, počelo pre dve godine baš od skijanja. Za "superprenosioca virusa" proglašen je austrijski ski centar Išgl, odnosno, kako su glasile vesti tih dana, za sve su krivi čuveni koncerti koji se svake zime održavaju u ovom mestu u Austriji.

Zato su ski resorti bili na posebnom udaru mera za suzbijanja virusa, trpeli su ogromnu štetu. Međutim, život mora da ide dalje, pa se tako vratio i na skijaške staze.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Korona-pošast nije mimoišla ni Sloveniju, zemlju koja u Evropi ima verovatno najviše skijališta u odnosu na veličinu. U ovoj nekadašnjoj jugoslovenskoj republici postoji čak 80 mesta na kojima možete da uživate u zimskim sportovima. Kako turizam funkcioniše ove zime, kakve je mere propisala slovenačka vlada, pokušali smo da saznamo na licu mesta.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Najpre, da biste uopšte ušli u Sloveniju, potrebno je da ispoštujete PCT pravilo, a ono bukvalno znači - Preboleli, Cepljeni, Testirani. Dakle, treba da imate nešto od ovoga:

PCR test ne stariji od 72 sata, brzi antigenskog test ne stariji od 48 sati, potvrda o pozitivnom PCR testu starijem od 10 dana, ali ne o starijem od šest meseci, odnosno potvrda lekara da ste preležali kovid, a da od početka simptoma nije prošlo više od šest meseci ili zeleni karton o vakcinaciji kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proteklo najmanje 14 dana (za Astru Zeneku najmanje 21 dan).

Ipak, svakako na sajtu ambasade Slovenije treba proveriti da li se od uslova u međuvremenu nešto nije promenilo.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Dakle, na ulasku u Sloveniju pogranični službenik će vam tražiti nešto od gore navedenog, ali i ispunjen formular o ulasku u zemlju, koji takođe prethodno treba popuniti, a i on se nalazi na sajtu ambasade Slovenije. Najbolje je da ih odštampate i u elektronskom obliku sačuvate u telefonu.

Što se tiče provera na samom skijalištu, one nisu preterano rigorozne, ali moraćete da pokažete dokaz prilikom ulaska u zatvoren prostor, odnosno restorane, kafiće, ski servise i slično. Na samim stazama je već mnogo opuštenije, nema potrebe da se nosi maska, pa ni kada čekate žičaru.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Sjajna vest vezana za skijanje u Sloveniji je ta da se njihov školski raspust ne poklapa sa našim, tako da u ovom periodu uopšte nema gužvi, niti redova na žičarama, ali se ovo uglavnom odnosi na radne dane, dok vikendom Slovenci masovno pohrle u planine.

Slovenija skijanje
foto: kurir

Mnoge generacije iz bivše Jugoslavije najviše pamte dobar provod u Kranjskoj Gori i Mariborskom Pohorju, pa su to i danas omiljene destinacije ljubitelja skijanja i snoubordinga. Zato smo ovoga puta odlučili da vam predstavimo neke druge ski resorte, možda manje poznate u Srbiji, ali svakako veoma interesantne.

VOGEL

Ako Vogel treba da se opiše jednom rečju, onda je to - idila. Ovo skijalište leži tik iznad prelepog Bohinjskog jezera i kada se gondolom popnete na vrh, odmah sledi oduševljenje, pogled puca na jezero, a i na čuvenu planinu Triglav.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Ovo je jedno od najviših slovenačkih resorta (1.800 metara nadmorske visine), zato često ima mnogo snega što privlači mnoge frirajdere. Centralni deo je smiren i idličan, ali je jasno da je "divljiji" od Kopaonika jer nema mnogo drveća, već dominiraju kameni masivi kroz koje vijugaju skijaške staze. A ima ih za sve, od plavih, širokih na kojima uživaju deca i početnici, pa do zahtevnijih, namenjenih iskusnijim skijašima - ukupno 22 kilometra, od toga 9,5 kilometara lakih i 12,5 kilometara zahtevnijih. Adrenalin zavisnici mogu da se oprobaju i u ski parku.

Cena skipasa je oko 150 evra za šest dana, a za decu 76 evra.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Vogel je atraktivan jer su hoteli i apartmani na Bohinjskom jezeru i okolini, tako da posle skijanja možete da uživate u šetnji i kulinarskim specijalitetima koji su posebna priča. Uglavnom se baziraju na lokalnim specijalitetima, a svi se trude da daju specifičan pečat mikrosredine, pa smo tako imali priliku da probamo predjelo od dimljene pastrmke i fantastičan goveđi stek.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Skijalište se nalazi na nekih sat vremana od Ljubljane, u podnožju, gde je smeštena gondola, parking prostor je veliki i besplatan.

SORIŠKA PLANINA

Ako želite da uživate u zimskoj čaroliji s porodicom, onda je Soriška planina pravo mesto za vas. Blizu je Bohinjske doline, na samo 23 kilometra, tako da je u Sloveniji moguće posetiti više ski centara za kratko vreme. Iako Soriška planina nije toliko poznata i popularna kod nas, savetujemo da svakako izdvojite vreme za nju jer smo se uverili zašto sve više ljudi dolazi da skija tu, posebno porodice sa decom.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Soriška planina je praktično idealna destinacija jer su staze kao stvorene za početnike, sve su veoma blizu i mlađi skijaši uvek lako mogu da budu pod kontrolom roditelja.Naravno, ko želi ozbiljnije izazove, može da se obroba na nekoj od sedam crvenih staza, od kojih su dve takve da se na njima održavaju FIS trke.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Raznoliki tereni prikladni su za sankanje, krpljanje i turno skijanje i nude zimske užitke za sve generacije. Kažu da se sa vrha pruža jedan od najlepših pogleda na Alpe i okolne planine, a možete da vidite i vojne bunkere iz doba Rapalske meje (granica Kraljevine Italije i Jugoslavije) - deo italijanskog obrambenog sistema Alpski zid.

Cena šestodnevnog ski pasa je 108 evra za odrasle i 63 za decu.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

I ovde mnogo pažnje posvećuju kulinarsvu, jedan od specijaliteta je i patka na žaru, zaista sjajno jelo. Odlična su i lokalna piva. Ne bi trebalo da propustite ručaki večeru u sjajnom restoranu u selu Sorica, koji važi za jedan od najboljih u Sloveniji.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

U ovoj nekadašnjoj jugoslovenskoj republici su skoro sva skijališta prvatizovana, tako je i sa Soriškom planinom. Direkor skijališta Domen Pintar i njegova supruga imaju velike planove za budućnost.

CERKNO

Cerkno je šest puta proglašavano najboljim skijalištem u Sloveniji, pa ne bi trebalo propustiti uživanje na stazama ovog resorta. Staze se nalaze na podnožju Crnog vrha na 1.290 metara nadmorske visine i do njih je moguće doći automobilom bez problema.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Ako imate sreće da je sunčan dan, uživanje je zagarantovano. Odmah nam je bilo jasno da je ovo jedno od omiljenih mesta skijaša iz Slovenije, ali i Hrvatske. Od restorana Alpska perla, koji su projektovali austrijski majstori i koji izgleda prelepo, prostiru se staze sa kojih se vidi Triglav.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Mnogo najmlađih je uz pomoć instruktora pokušavalo da savlada veštinu skijanja, ali čim se malo odmakne od centralnog dela, počinju ozbiljniji nagibi. Široke staze pružaju mogućnost za pravo uživanje, prostiru se na površini od 10 hektara ukupne dužine od oko 18 kilometara.

Na crvenoj stazi interesantnog naziva Lom uživali smo u takmicenju juniora u veleslalomu. Neverovatno kako ti tinejdžeri skijaju... Dve staze dugačke su skoro dva kilometra i one su plave, a najduža crvena ima oko kilometar.

Cena ski pasa za pet dana iznosi 133 evra za odrasle i 83 za decu.

Što se tiče smeštajnih kapaciteta u samom mestu Cerkno su izvaredne terme sa pripadajućim hotelom.

ROGLA

I Rogla nas je dočekela okupana suncem, tako da nije bilo greške - skijanje i sunčani zraci su idealna kombinacija. Skijalište koje je zbog mnogih četinara veoma nalik Kopaoniku, počinje na velikom platou, gde se nalazi se kompleks hotela i ugostiteljskih objekata. Tako je moguće parkirati automobil nekoliko desetina metara od same staze, što onima koji dolaze na jednodnevno skijanje i te kako pogoduje.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Na oko 100 hektara rasprostir se staze za početnike, rekreativce i napredne skijaše ukupne dužine 13 kilometara. Od toga četiri kilometra plavih, šest crvenih i tri kilometra crnih staza, koje imaju oznaku FIS, pa se na njima često održavaju takmicenja. Skijaše i bordere do vrha staza prevozi 11 žičara. Početnici i deca uživace na stazama Uniroček 1 i 2, a radi se o ograđenom prostoru blage padine, savršenom za prve korake na snegu. U plave spadaju i staze Mašinžaga pored snou parka.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Ipak, nama su najviše prijale one crvene, lepih nagiba i super pripremljene. Bili smo oduševljeni što zbog radnog dana uopšte nije bilo čekanja na žičarama, tako da smo maksimalno iskoristili boravak na Rogli. Pogodnost je i u tome što se poznati velnes centar Terme Zreče nalazi u podnožju, odnosno, od vrha je udaljen samo 17 kilometara, a to ovo skijalište cini veoma popularnim kod onih kojima je prioritet porodični odmor.

Ski pas za šest dana košta 177 evra za odrasle i 157 za decu.

Slovenija skijanje
foto: Kurir

Što se tiče cena, u nekom od restorana na samim stazama ručak za jednu osobu je desetak evra, pivo se okreće oko tri i po evra, sok tri, a kafa oko dva evra.

P. G / Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track