PRIČA OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI: Kada pročitate legendu o ovoj građevini, biće vam još fascinantnija!
Foto: Profmedia

Najveća tajna Kineskog zida

PRIČA OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI: Kada pročitate legendu o ovoj građevini, biće vam još fascinantnija!

Zanimljivosti -

Kineski zid građen je vekovima. Prve tvrđave za odbranu od napada nastale su još u petom veku pre Hrista, a gradnja je nastavljena sve do 17. veka! Najpoznatiji delovi zida građeni su ipak između 15. i 17. veka, za vreme dinastije Ming, kad je zid dobio prepoznatljiv oblik koji danas najčešće i viđamo na fotografijama.

Kineski Zid
foto: Profimedia

Tužne sudbine radnika

Neki istoričari tvrde da je zid gradilo skoro dva miliona radnika i da su mnogi završili s fatalnim posledicama zbog neuhranjenosti, umora ili nesrećnog slučaja. Kad je ceo zid izgrađen, protezao se na ukupno 8.851 kilometar, s prosečnom visinom od 15 metara i širinom od sedam metara.

Kineski Zid
foto: Profmedia

Unesko ga je u međuvremenu uvrstio na spisak svetske baštine, a do dana današnjeg ostao je jedna od najfascinantnijih građevina na svetu koju su napravile ljudske ruke.

Veliki kineski zid, Kineski zid
foto: Profimedia

Legenda o nesrećnoj ljubavi

Naravno, za takvu građevinu vezane su i brojne legende. S kolena na koleno još se prepričava priča plemenite i hrabre devojke Meng Đeng Nu, koja se zaljubila i udala za Fan Sjiljenga. Iako je želela da sakrije svog mladoženju od kineskih vlasti, koje su tražile radnu snagu za izgradnju zida, Fana su odveli upravo s tim ciljem. Meng više od godinu dana nije čula nikakve vesti o svom suprugu, pa je odlučila da ga poseti.

Na dugom putovanju koje je potrajalo dve godine naišla je na mnoge prirodne prepreke, ali je konačno došla do dela zida na kojem je radio. Nažalost, prešla je toliki put da bi na kraju saznala da je Fan umro od iscrpljenosti. Čuvši to, Meng nije mogla da zadrži tugu, pa je plakala tri dana uzastopno. Legenda kaže da je usled toliko plakanja Meng svojim suzama srušila deo zida.

Legendom o Meng i Fanu želelo se ukazati na to koliko je ljudi životom platilo izgradnju zida radeći u teškim i nemogućim uslovima.

Kineski Zid
foto: Profmedia

Postoje jezive priče o tome da su sva ta tela uzidana u Kineski zid i tako postala sastavni deo ove turističke atrakcije, koju svake godine posete milioni svetskih putnika.

Melanija Tramp, Kineski zid
foto: EPA/WU HONG

Kurir.rs/N.B.

Bonus video:

02:48

KO POPIJE VODU IZ ČESME UVEK SE VRATI: Priča ovih meštana Sremskih Karlovaca potvrđuje staru legendu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track