NE OKLEVAJTE! Ovo drvo upravo isteruje četine, SAKUPITE IH, ne biste verovali kako sve mogu da vam POMOGNU! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Nema boljeg

NE OKLEVAJTE! Ovo drvo upravo isteruje četine, SAKUPITE IH, ne biste verovali kako sve mogu da vam POMOGNU! (RECEPT)

Zanimljivosti -

Zavirili smo u šumu: bor je počeo da isteruje nove četine, valja ih što pre sakupiti i obezbediti prirodni antiseptik za borbu protiv prolećnih virusa i brojnih bolesti.

U Srbiji raste u planinskim oblastima, iznad 900 m, najviše ga ima na Zlatiboru, Tari, Mokroj gori, na Maljenu, Povlenu, Murtenici…

Tara, Janjač
foto: RINA

Lekovita svojstva bora poznata su od davnina. I naša sreća je što je Pinus sylvestris ovde široko rasprostranjen. Gordo se dižu do 40 m, a s visine nas posmatraju bar 200 godina.

Na našim prostorima najviše uspevaju beli i crni bor koji sadrže smolu, gorke materije, etarsko ulje koje se sastoji iz alfa-pinena, dipentena, silvestrena i kadinena, neizbežan vitamin C. Svi delovi bora su bogati etarskim (terpentinskim) uljem koje se upotrebljava za inhalaciju i ozonizaciju. U kori bora je i 20-50% tanina, a seme sadrži 23% masnog ulja i oko 22% belančevina.

Evo kako ćete da razlikujete crni i beli bor. Crni ima tamnozelene iglice i kupasti oblik krošnje, a beli bor, sa većim lekovitim svojstvima, ponosi se srebrnkastim iglicama i korom narandžasto - smeđe boje.

Uz mlade izdanke, lekovite su i mlade šišarke, smola i kora

Drvo, Bor, šišarke, Pančićeva Omorika

Iglice se koriste sveže, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C. Upamtite: lekovitost iglica je veća i do 80 %, ako se izlome na manje delove, nego cela iglica.

ZA TEGOBE OD A DO Š

U lečenju reumatskih oboljenja i disajnih organa plodovi bora su nezaobilazni pomagač širom planete. U Švajcarskoj se dušeci pune borovim iglicama kako bi ublažili simptome artritisa i gihta.

Evo za šta se još koriste:

- kod grčeva izazvanih kamenom u žuči

- smola se koristi za lečenje kožnih bolesti

- za jačanje organizma

- protiv upale mišića

- kao sastojak ulja za masažu: pojačava cirkulaciju i otklanja otoke zglobova i ekstremiteta.

ljubav, par, zima
foto: Profimedia

Protiv virusa

Potrebno je da sakupite 1 kg iglica, što mlađih, dobro ih isperete i poređate na suve kuhinjske krpe da se iscede. Ređajte ih potom zbijene u veću staklenu teglu i svaki red zasipajte šećerom. Na kilogram izbojaka treba da sipate oko 1 kg šećera.

Teglu zatvorite celofanom i ostavite da odstoji šest nedelja. Gledaćete kako iglice ispuštaju dosta soka, koji posle 45 dana treba da procedite i prespete u staklenu flašu. Ostatak prelijte sa dva decilitra prirodne komove rakije, promućkajte da se zaostali šećerni sirup dobro rastvori. Sve opet procedite.

Melem koji ste dobili može dugo da stoji. Upotrebljava se manje od pola decilitara (rakijska časica) jednom dnevno, najbolje ujutru. I - nema virusa!

Za jačanje imuniteta

Med, Lek, Bor
foto: Profimedia

Isperite 50 g mladih borovih iglica i stavite u 1/2 l ključale vode. Ostavite da ključa 15 minuta na laganoj vatri, neka poklopljene odstoje još 24 sasa. Tečnost potom procedite kroz gazu i pomešajte sa 1 kg meda. Uzima se četiri puta na dan po jedna velika kašika posle jela.

Za umirivanje kašlja

Uzmite 250 g mladih borovih šišarki (dugih tri do pet centimetara), isperite i kuvajte oko pola sata na laganoj vatri u litri vode, poklopljeno. Potom tečnost procedite i pomešajte sa 50 ml alkoholnog rastvora propolisa (15%) i 1 kg meda. Smesu držate još 15 minuta na toplom šporetu, na temperaturi do 45 stepeni - najbolje na kraju šporeta. Mešajte da se masa pretvori u ujednačen sirup. Prohlađen sirup izlijte u staklene posude: ako pre jela uzimate po jednu malu kašiku tri puta dnevno, kašalj će se umiriti, a potom i nestati.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

03:01

REZERVAT ZA KOJI JE POTREBNA POSEBNA DOZVOLA: Na području severnog Kučaja divna šuma o kojoj kruži ljubavna legenda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track