DANSKA PREMIJERKA SE RASPLAKALA ZBOG JEZIVOG EKSPERIMENTA NAD DECOM GRENLANDA! Samo je mogla da kaže: Oprostite nam!
Foto: Profimedia

posle 70 godina

DANSKA PREMIJERKA SE RASPLAKALA ZBOG JEZIVOG EKSPERIMENTA NAD DECOM GRENLANDA! Samo je mogla da kaže: Oprostite nam!

Zanimljivosti -

Mališani sa Grenlanda, Inuiti, imali su između četiri i devet godina kada su ih poslali u Dansku kako bi ih prevaspitali u "male Dance".

Danska premijerka Mete Frederiksen se u sredu 9. marta izvinila šestoro živih žrtava strašnog društvenog eksperimenta iz 1950-ih. U njemu je 22 grenlandske dece oduzeto iz njihovih porodica i poslali su ih u Dansku kako bi se integrisali u dansko društvo, piše Njujork post. Inuitska deca imala su između četiri i devet godina kada su 1951. odvedeni u Dansku, tada kolonijalnu silu, kako bi pokušali da ih prevaspitaju u "male Dance". Deca je trebalo da se vrate na Grenland i postanu deo nove elite koja govori danski i na taj način pomognu u modernizaciji inuitske populacije arktičkog ostrva.

Grenland
foto: Wikipedija

Eksperiment je bio deo širih pokušaja Danske da uveri Ujedinjene nacije da je Grenland, danska kolonija do 1953, bio integralni deo Danske. Danska i druge kolonijalne sile obavezale su se da će raditi na dekolonizaciji kada su se 1945. pridružile UN. "Vaše su nas priče duboko dirnule i zato Danska danas izgovara jedinu reč koja je ispravna: Oprostite!", rekla je Frederiksen okupljenima na ceremoniji u danskom Nacionalnom muzeju, među kojima je bilo i šestoro preživelih žrtava. "Ono čemu ste bili izloženi bilo je pogrešno, neljudski, nerazumno i bezdušno", rekla je danska premijerka koja se u jednom trenutku i rasplakala.

Nije prvi put da Frederiksen zaplače. Pre dve godine, u jeku korone, premijerka je bila sva u suzama zbog uništenja velike farme vizona. Životinje su obolele od kovida i pretila je opasnost da prenesu virus na ljude.

Kurir.rs/Njujork post/Lj.J.

Bonus video:

25:08

EKSPERIMENT ČERNOBILJ: Kratki dokumentarni film o najvećoj katastrofi današnjice (Espreso.rs,AMG 2019)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track