POGLED KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Upoznajte neka od najneobičnijih mesta na Zemlji! Kao da su sa MARSA ili neke druge galaksije
Foto: Profimedia

Spektakularno

POGLED KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Upoznajte neka od najneobičnijih mesta na Zemlji! Kao da su sa MARSA ili neke druge galaksije

Zanimljivosti -

Koliko je priroda moćna odavno smo se uverili odlazeći u kanjon reke Uvac, između Sjenice i Nove Varoši i planina Zlatar i Javor, ili u Nacionalni park Tara. Da nam je poklonila neka od najlepših, ali i najneobičnijh mesta na planeti uveravaju nas i Đavolja varoš, Đerdapska klisura, kameni mostovi na Vratini, Stopića pećina, vodopad Prskalo na obroncima Kučaja koji izgleda kao velika kamena skulptura...

Jeste kod nas sve i najbolje i najlepše i najneobičnije, ali verujemo da će vas i ovi svetski prizori fascinirati.

Gigantski nasip, Severna Irska

Irska
foto: Shutterstock

Pre šezdeset miliona godina ogromna vulkanska erupcija izbacila je masu rastopljenog bazalta. Dok se hladio, očvrsnuo je i skupio se stvarajući pukotine. Verovali ili ne, procenjuje se da ovde ima čak 37.000 poligonskih stubova, geometrijski toliko savršenih da se odvajkada tvrdi da ih je stvorio džin.

Jezero Hilier, zapadna Australija

Australija
foto: Shutterstock

Izuzetno jezero otkriveno je 1802. na najvećem, Srednjem ostrvu u zapadnoaustralijskom arhipelagu koji je dobio ime Odabran (Recherche). Tamnoružičastu boju zadržava tokom cele godine, što je posledica visokog saliniteta u kombinaciji sa algama koje vole so i ružičaste bakterije, halobakterije. Okruženo je šumom eukaliptusa i čajevca, a od okeana ga deli pojas peščanih dina.

Pegavo jezero, Kanada

Kanada
foto: Shutterstock

Domorodci su ga smatrali svetim zbog neobične pojave tokom leta. Tada voda iz jezera isparava i za sobom ostavlja male mineralne bazene, svaki od njih je različite boje. Jedinstveno jezero se može videti severozapadno od malog grada Osojosa, sa autoputa. Posetioci se mole da ne ulaze u plemensku zemlju koja je danas dom medvedima, vevericama i divljim patkama.

Pamučna palata, Turska

Turska
foto: Shutterstock

Pamučna palata (Pamukkale) u jugozapadnoj Turskoj nalazi se na listi svetske baštine UNESCO-a. Kraj drevnih ruševina Hijerapolisa, nekada velikog grada, voda se spušta iz prirodnih izvora niz kaskade, preko belih travertinskih terasa i formira termalne bazene savršene za zdravstveni oporavak i rekreaciju. Neverovatno izgledaju!

Thorov bunar, Oregon, SAD

SAD
foto: Shutterstock

Poznat i kao Spouting Horn, bunar predstavlja vrtaču u koju uleće Tihi okean, a zatim, naizgled bez daha, puca naviše velikom snagom! Ovo čudo prirode u blizini rta Perpetua u Oregonu nastalo je iz morske pećine koju su iskopali talasi, pre nego što se krov na kraju srušio i stvorio otvore na dnu i na vrhu. Bunar je dubok oko šest metara, ali ipak uspeva da proizvede neverovatne prizore – kao da je u pitanju bar 50 m! U vreme plime ili tokom oluje ne dozvoljava se prilaz jer bi neko mogao da bude povučen u vrtlog; najbolje vreme za posete je jedan sat pre plime kada je bunar bez vode i počinje da se puni.

Badab-e Surt, Iran

Iran, Pustinja
foto: Shutterstock

Prelepe žute terase od travertina u severnom Iranu razvijale su se hiljadama godina. Travertin je vrsta krečnjaka formiranog od naslaga kalcijuma u tekućoj vodi, a u ovom slučaju to su dva topla izvora sa različitim mineralnim svojstvima. Neobična žućkasto crvenkasta boja terasa je posledica visokog sadržaja gvožđe-oksida. Na drugim mestima u Iranu ima još boja. Na trgu Nakš-e Jahan u Esfahanu, jednom od najvećih na planeti, možete videti beskrajne svetle pločice.

Sin neba, Kina

Kina
foto: Shutterstock

Na severozapadu provincije Hunan u Kini, ove zapanjujuće vrhove od kvarcnog peščara, krečnjaka prekrivenog bujnim zelenilom, često obavijenih maglom, možete lako da obiđete. Žičarom biste lebdeli kroz neverovatan predeo i stigli do sela Huangši, odakle vode staze do brojnih vidikovaca sa kojih se može uživati u pogledu na planinu Tianzi („sin neba“). Samo jedan pogled je bio dovoljan režiseru da snimi film Avatar, epsku pustolovinu na planeti Pandora na kojoj se glavni junak Džejk upoznaje sa civilizacijom vanzemaljaca. Radnja se odigrava upravo na ovim „plutajućim planinama“.

Dolina goblina, Juta, SAD

SAD
foto: Shutterstock

Ako biste otišli 347 km jugoistočno od Solt Lejk Sitija, činilo bi vam se da ste sleteli na Mars! Mekani peščar je tu dugi niz godina, erodiran vetrom i vodom, formirao nestvarne vrhove (tu ih zovu kukuljice), za koje mnogi kažu da liče na gobline, mitološka bića sa velikim nosem i ušima. Na prostoru prečnika 1600 m i dužine 3200 m „izloženo“ je na hiljade kamenih huda, poređane su kao statue moderne umetnosti. Lena vam predstavlja Tri sestre, kažu da se kraj njih najlepše vide zvezde u danas veoma posećenom državnom parku na ostrvu Antilopa.

Vrela fontana, Nevada, SAD

Gejzir
foto: Shutterstock

Nalazi se na privatnom zemljištu na ivici pustinje Blek Rok u Nevadi. Stvorena slučajno 1964. kad je jedna kompanija izbušila tlo i našla geotermalne vode. Ovaj vanzemaljski gejzir u nijansama crvene i zelene boje zahvaljujući termofilnim algama raste nekoliko centimetara godišnje. Hoće li jednog dana uspeti da okupa ceo jugozapad SAD?

Kurir.rs/B.M.

Bonus video:

02:54

SLUČAJNO ZAVOLEO GLUMU! Hteo je da bude BAŠTOVAN ali je postao POPULARAN: Sada ga svi ZNAJU iz HIT domaćih serija KURIR TELEVIZIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track