NEPOZNATA ŽENA IM U AVIONU DALA KOVERTU: Od devojaka tražila da je otvore tek kad slete, a ono što je bilo u njoj ih je ŠOKIRALO
Foto: Profimedia

HUMANO

NEPOZNATA ŽENA IM U AVIONU DALA KOVERTU: Od devojaka tražila da je otvore tek kad slete, a ono što je bilo u njoj ih je ŠOKIRALO

Zanimljivosti -

Više od dve decenije Ajda Zugaj, koja sada živi u Bostonu, čuva kovertu za koju se nada da će joj pomoći da razotkrije jednu misteriju.

Naime, Ajda je bila 11-godišnja izbeglica koja je bežala iz bivše Jugoslavije sa svojom starijom sestrom Vanjom kada im je nepoznata žena dala papir na letu za SAD 1999. godine. Ženi su morale da obećaju da neće otvoriti koverat dok ne izađu iz aviona. Devojke su kasnije bile šokirane kada su unutra otkrile viseće minđuše i novčanicu od 100 dolara.

Poruka ispisana na spoljnoj strani koverte potpisana je samo imenom Trejsi. I sve ove godine, Ajda pokušava da je pronađe jer želi da zna koliko je njoj i njenoj sestri, tada 17-godišnjakinji, poklon ove žene značio, piše CNN.

- Tako mi je žao što je bombardovanje vaše zemlje uzrokovalo probleme vašoj porodici. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i srećan za vas. Dobrodošle u Ameriku. Upotrebite ovo kao pomoć. Prijateljica iz aviona, Trejsi - pisalo je u poruci.

Taj im je novac, kaže Ajda, pomogao da se prehrane dok su preživljavale boraveći s bratom koji je bio student u Ajovi.

- Želim da pronađem tu ženu i da joj zahvalim na njenoj velikodušnosti, ljubaznosti, empatiji i dobrodošlici mojoj sestri i meni - rekla je Ajda.

Trejsi je tada putovala je s prijateljicom, kaže Ajda kojoj se tada učinilo da su u kasnim 30-im ili ranim 40-ima. Jedna je bila brineta, a druga plavuša. Obe su nosile teniske rekete koje su stavile u proctor iznad sedišta.

Ajda se seća kako se osećala kada je prvi put pročitala poruku na koverti. Primetila je kako je podvučena reč "sigurno".

- To je bio prvi put da sam osetila olakšanje. Ovo je sigurno mesto i ovde možemo da gradimo budućnost - rekla je.

pismo, rukopis
foto: Profimedia

Njena sestra Vanja Kontino ne seća se mnogo detalja sa samog leta, ali kaže da se seća trenutka kada su otvorili koverat i unutra pronašle 100 dolara.

- Samo smo se pogledale i zagrlile. To je bilo sve što smo imale. Bilo je jednostavno neverojatno da je neko bio spreman da potroi taj novac na nas - kaže ona.

Ajda nije govorila engleski kada je upoznala Trejsi malo pre svog 12. rođendana. Sada ima 34 godine i voljela bi da razgovara sa njom na engleskom jeziku i da joj kaže kako radi s neprofitnim organizacijama, da je suosnivač konsultantske firme i da predstavlja Masačusets kao delegat u Kongresu izbeglica.

Iako mnogi smatraju da nikada neće pronaći Trejsi iz aviona, ona ne odustaje I iz godine u godinu širi svoju potragu i nada se susretu s nepoznatom ženom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

JEDNO SLOVO, JEDAN GLAS! Stručnjaci tvrde: Očuvanjem ćirilice, čuvamo naš nacionalni identitet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track