KAKO JE NASTAO IZRAZ ZNAM ZA JADAC? Ova igra je VEKOVIMA popularna kod Srba, a evo odakle potiče i šta predstavlja
Foto: Shutterstock

ZANIMLJIVA ISTORIJA

KAKO JE NASTAO IZRAZ ZNAM ZA JADAC? Ova igra je VEKOVIMA popularna kod Srba, a evo odakle potiče i šta predstavlja

Zanimljivosti -

Ovaj običaj bio je popularan još u staroj eri, a glavna svrha mu je bilo prizivanje sreće. Vremenom je dostigao toliku popularnost da su odlomljene delove kosti pojedini nosili oko vrata kao amajlije. Uporedo, počinju i da se prave od plemenitih metala i prodaju po zlatarama kao nakit. Gde se i kako pojavio ovaj interesantan običaj?

Prema drevnim etrurskim verovanjima kokošjim kostima su pripisivane izvanredne moći, pa su obavezno korišćene u ritualima i proricanjima. Koliko je poznato, upravo u Etrurci prvi vodili "borbu" za jadac pri čemu je osvojeni deo kosti čuvan jer obezbeđuje sreću. Ako bi kost osvojilo mlađe lice, sakrilo bi je negde unutar kuće, a prva osoba suprotnog pola koja bi je pronašla bi navodno predstavljala budućeg bračnog druga. Takođe, ostatke ovakvih kostiju posle obroka nikada nisu spaljivali jer su verovali da će im to prouzrokovati kostobolju, piše Opanak.

Piletina, Pečeno Pile
foto: Profimedia

Jadac je imao sličnu ulogu i u starom Rimu. Donosio je sreću, ali je korišćen i u raznovrsnim obredima. Poznato je da su kosti živine i ptica koristili u proricanju sudbine. Nasumice bi ih pobacali po zemlji, a iz njihovog položaja vidovnjaci su čitali budućnost.

Sličan običaj zadržao se i do današnjih dana širom sveta. U SAD je 1999. godine jedna Amerikanac došao na zanimljivu ideju. Budući da je jadac i tamo stekao ogromnu popularnost, rešio je da počne sa ih proizvodi od plastike. Tako su prilikom zajedničkih obeda svi prisutni imali priliku da lome jadac umesto uobičajenih dvoje gostiju.

Porodica, Sreća, Sve generacije
foto: Profimedia

Pri obrocima koji obuhvataju pernatu živinu, pogotovo piletinu, u našim starim domaćinstvima borba za jadac predstavlja posebno zadovoljstvo. Koristi se u različite zabavne svrhe, a prvenstveno za duel u cilju ispunjenja želje ili neke vrste opklade. Često se na račun ovog običaja zbijaju šale kako je šteta da kod pileta postoji samo jedan jadac, jer može da se koristi samo za takmičenje između dve osobe. Svako od dvoje izabranih takmičara, treba da vuče svoj kraj jadca i pritom zamisli želju. U čijoj ruci završi veći komad prelomljene kosti izborio se za ostvarenje želje.

Ako jedan od takmičara zaboravi da kaže "Znam za jadac" kada protivnik pokuša nešto da mu stavi u ruku, to ujedno znači pobedu rivala koji mora na neki način biti nagrađen. Iz ovakvih duela izraz "Znam za jadac" ukorenio se u narodu kao termin koji se koristi kada znate da neko pokušava da vas prevari.

(Kurir.rs)

Bonus video:

11:25

Vanja Bulić otkrio kako je reagovao na stare običaje kada su mu se deca rodila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track