AJKULE POSTAJU SVE VEĆE I KRVOLOČNIJE: Stručnjaci zabrinuti zbog ČUDNE POJAVE! Sad su se udružile i love ZAJEDNO, a OVO je razlog
Foto: Profimedia

UPOZORAVAJU

AJKULE POSTAJU SVE VEĆE I KRVOLOČNIJE: Stručnjaci zabrinuti zbog ČUDNE POJAVE! Sad su se udružile i love ZAJEDNO, a OVO je razlog

Zanimljivosti -

Ajkule postaju sve veće, te se čak i udružuju kako bi se hranile umesto da se takmiče jedne protiv drugih, tvrde stručnjaci.

Kako kažu stručnjaci za ajkule, ljudima će uskoro biti potreban veći čamac ako idu u plovidbu, jer su ove smrtonosne morske nemani postale veće i deblje nego ikad. Osim toga, ajkule se čak okupljaju da se hrane istim plenom umesto da se takmiče međusobno.

Stručnjaci smatraju da su višegodišnje kampanje za zaštitu ugroženih vrsta ajkula i nekih od njihovih izvora ishrane, pomogle megaajkulama da postanu još veće jer se sada lakše hrane.

0171436844, ajkula
foto: - / Panthermedia / Profimedia

Tigraste ajkule spadaju onu vrstu koja doživljava najveći procvat. Smatralo se da najveće tigraste ajkule imaju dužinu od oko 3,5 metara. Međutim, morski biolog Kori Burkhard otkrila je ajkulu dugačku skoro 5 metara u vodama Francuske Polinezije, gde ajkule imaju dodatnu zaštitu od 2006. godine.

"Kada smo prvi put sreli Kamakaija, bilo je zaista neočekivano. Ronila sam sa tigrastim ajkulama u više zemalja i ona je daleko najveća koju sam ikada videla. Nije samo njena dužina već i širina. Ona može biti duga pet metara, ali je široka tri metra, uključujući peraja. To je suludo."

Nakon nedavnog putovanja, mislilo se da Kamakai, koju je prvi put primetila pre tri godine, nije jedina zver veće veličine u tim vodama. Dokumentarni film "Nat Geo VILD, Great White V Tiger Shark" otkriva:

ajkula
foto: Shutterstock

"Vode oko Francuske Polinezije su se transformisale u veliki raj tigrovih ajkula - sigurno utočište, gde ajkula poput Kamakaija može da rodi novu generaciju mega tigar ajkule."

Tigraste ajkule su ubile 34 ljudi, kako je zabeleženo, a njihovi rođaci, velike bele ajkule, takođe postaju sve veće. Tokom snimanja pomenutog dokumentarnog filma, tim je sreo dve najveće bele ajkule ikada snimljene na Havajima. Velike bele ajkule su obično dugačke oko 5 metara. One su i najagresivnije ajkule na svetu, sa 333 zabeležena napada na ljude, od kojih su 52 bila fatalna.

Međutim, oni se smatraju ranjivom vrstom zahvaljujući ilegalnom ribolovu i uticaju globalnog zagrevanja na njihova staništa i izvore hrane, a ove godine Havaji su postali prva američka država koja je u potpunosti zabranila ribolov na ajkule nakon što je prethodno uvela niz drugih zaštita. Kako smatraju naučnici, smanjena pretnja može biti jedan od razloga što sada rastu preko prosečne veličine, primećene su u veličini od 6 metara.

ajkula, bik ajkula
foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Ipak, takođe se smatra da velike bele ajkule sada love u čoporima. Nakon što su tri velike bele ajkule, dugačke 7 metara snimljene kako jedu leš kita, morski biolog dr Kris Lou je rekao:

"Viđao sam jednu belu ajkulu i kita, naravno. Ali tri velike ženke bele ajkule na kitu, to je drugačije. To znači da su te ajkule morale biti dovoljno blizu da otkriju miris tog kita, a onda takođe može značiti da ove ajkule putuju zajedno. To je nešto što nikada nismo mogli da proučimo ili razumemo."

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:31

ŠOK SNIMAK SRPSKOG TURISTE IZ EGIPTA: Na ovoj plaži je ajkula rastrgla ženu, a evo šta i pored zabrane rade kupači!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track