UZELA ORUŽJE, POČELA DA PUCA IZ ČISTA MIRA: Ubila je dvoje, ranila 8 iz BIZARNOG razloga, a postoji i pesma o njoj! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

jezivo

UZELA ORUŽJE, POČELA DA PUCA IZ ČISTA MIRA: Ubila je dvoje, ranila 8 iz BIZARNOG razloga, a postoji i pesma o njoj! (VIDEO)

Zanimljivosti -

Brenda En Spenser je 29. januara krenula u svoj krvavi pohod u Grover Klivlend osnovnoj školi u San Dijegu. Imala je 16 godina i bizaran razlog za pucnjavu.

Ispalila je 30 metaka iz poluatomatskog oružja, a ubila je direktora i čuvara, ranivši osmoro dece i policajca koji se prvi pojavio na licu mesta.

Ona se zabarikadirala u svojoj kući i tako ostala preko šest sati dok se na kraju nije predala vlastima.

Brenda Spenser
foto: Printscreen/Youtube

Brenda je rođena u San Dijegu, 3. aprila 1962.godine. Odrastala je siromašna, sa ocem Volasom Speser i njihov odnos je bio turbulentan. Ona je kasnije pričala da je otac bio nasilan, a da majke nije bilo nigde.

Volas je bio ljubitelj oružja i kolekcionar, a tu ljubav je delilia i ćerka Brenda. Ljudi koji su poznavali Brendu su pričali da je koristila drogu i bavila se sitnim krađama nkao tinejdžerka i da je čseto bila odustna iz škole. Međutim, kada je pohađala časove, stalno se isčuđavala, a nedelju dana pre pucnjave rekla je ljudima iz odeljenja da će "uraditi nešto veliko i završiti na televiziji".

Tog januarskog jutra, deca su čekala direktora da otvori školske kapije, a preko puta iz kuće ih je gledala Brenda En Spenser. Kuća je bila puna praznih flaša od viskija, prljavog dušeka koji je delila sa ocem. Pobegla je iz škole tog dana, a kasnije je trvdila da je svoje lekove za epilepsiju pomešala sa alkoholom.

Kada su se deca poređala u vrstu ispred kapije, on je uzela poluautomatsko oružije kalibra .22 koje je dobila kao božićni poklon od oca i počela da puca na decu.

Brenda Spenser
foto: Printscreen/Youtube

Direktor Barton Vigs je ubijen tokom napada, kao i čuvar Majkl Sučar koji je pokušao da odvuče dete na sigurno. Nekim čudom, nijedno dete nije ubijeno, iako je njih osmoro bilo ranjeno, kao i policajac.

Za 20 minuta, Brenda je ispalila 30 metaka u masu, a onda je spustila oružje, zabarikadirala se unutar doma i čekala.

Ubrzo nakon dolaska policije, bilo je jasno da su meci došli iz njene kuće. Policija je poslala pregovarača, ali je Brenda osbila saradnju. Ona je upozorila vlasti da je naoružana i pretila je da će izaći pucajući ako je nateraju da izađe. Narednijh 6 sati je trajala agonija, a tokom tog vremenskog perioda ona je dala svoj čuveni intervju "The San Diego Union-Tribune" preko telefona.

Na kraju, devojka se mirno predala. Jedan pregovarač je rekao da joj je obećao burger pre nego što je izašla napolje.

Brenda Spenser
foto: Printscreen/Youtube

Posle napada, otkriveno je da je Brenda En Spenser godinu dana ranije pucala na školu iz BB pištolja, odnosno kapislama. Iako je oštetila prozore, tada nije nikoga povredila.

Bila je uhapšena zbog tog zločina, kao i provale, ali je na kraju dobila uslovnu kaznu. Samo nekoliko meseci nakon incidenta sa BB pištoljem, Brendin službenik za uslovnu kaznu predložio joj je da provede neko vreme u mentalnoj bolnici zbog depresije.

Ali Volas Spenser je navodno odbio da je odvede, tvrdeći da može sam da reši probleme mentalnog zdravlja svoje ćerke. Umesto toga, kupio je oružje koje će njegova ćerka kasnije koristiti za gađanje škole. "Tražila sam radio, a on mi je kupio pištolj", rekla je kasnije Brenda En Spenser. "Osećala sam se kao da želi da se ubijem."

Advokati tinejdžerke su razmišljali o tome da se brane na osnovu neuračunljivosti, ali se to nikada nije ostvarilo.

Iako je Brenda En Spenser imala samo 16 godina u vreme pucnjave, optužena je kao odrasla osoba zbog težine njenih zločina. Kako je izvestio The San Diego Union-Tribune, ona se izjasnila krivom po dve tačke za ubistvo 1980. I iako je devet tačaka za pokušaj ubistva na kraju odbačeno iz slučaja, Spenser je osuđena na istovremene kazne od 25 godina do doživotnog zatvora za nju. zločini.

Njeni advokati su nastavili da tvrde da je odnos koji je imala sa ocem - koji je navodno uključivao seksualno zlostavljanje - bio pravi razlog za njen čin besmislenog nasilja. (Uznemirujuće je to što se Volas Spenser kasnije oženio jednom od 17-godišnjih cimerke iz ćelije svoje ćerke koja je zapanjujuće ličila na nju.) Ali ovaj argument nikada nije pokolebao odbor za uslovnu slobodu. Do danas, 61-godišnja Brenda En Spenser ostaje zaključana u zatvoru u Kalifornijskoj instituciji za žene u Koroni.

Taj slučaj je svakako izazvao veliku pažnju javnost uglavnom zbog onoga što je usledili. Kada su je upitali za motiv, Brenda je istražiteljima je rekla da “prosto ne voli ponedeljke” i da joj je pucnjava “ulepšala dan”.

Slučaj Brende Spenser je 1979. poslužio kao inspiracija za hit-pesmu "I Don’t Like Mondays" irskog benda The Boomtown Rats.

Naime, zapanjen tragičnom pucnjavom, Bob Geldof je napisao pesmu pod nazivom "I Don’t Like Mondays".. Objavljena samo nekoliko meseci nakon napada, pesma je četiri nedelje bila na vrhu britanskih top-lista, a takođe se mnogo puštala u SAD. A prema The Advertiseru, pesma nije prošla nezapaženo od Brende.

"Pisala mi je rekavši da joj je drago što je to uradila jer sam je učinio slavnom", rekao je Geldof. "S čime nije dobro živeti."

(Kurir.rs/A.Miletić)

Bonus video:

02:05

MILOŠ TIMOTIJEVIĆ PROGOVORIO O SERIJI PEVAČICA Postoji jedna stvar koju svaki glumac želi PRED NJIM JE JEDAN VELIKI IZAZOV!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track