U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE ŽELJU! Proslavljamo Bogojavljenje: Ove reči sutra nikako ne treba da ZABORAVITE!
Foto: Goran Bogicevic / Alamy / Alamy / Profimedia

bog se javi!

U PONOĆ POGLEDAJTE U NEBO I ZAMISLITE ŽELJU! Proslavljamo Bogojavljenje: Ove reči sutra nikako ne treba da ZABORAVITE!

Zanimljivosti -

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a proslavlja se 19. januara i označava kraj takozvanih "nekrštenih" dana.

Bogojavljenje
foto: printscreen SPC

Istorija praznika

Prema predanju ovo je dan kada se Bog javio tokom Hristovog krštenja. Isus je stigao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan, a on ga je dočekao rečima:

- Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni da ja tebe krstim.

Mesija mu je odgovorio:

- Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu.

Posle tih reči ušao je u reku, a nad njim se otvorilo nebo. Po verovanju, duh sveti je sišao na Isusa, u obliku goluba, a sa neba čuo glas Boga Oca koji je rekao:

- Ovo je sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji.

Tako se, pri Isusovom krštenju, Bog javio u tri ličnosti - Bog Otac je govorio sa neba, Bog Sin se krstio u Jordanu, a Bog Duh Sveti je, u vidu goluba, sišao sa neba nad Hristovu glavu.

Isus Hrist
foto: Profimedia

U znak sećanja na ovaj trenutak slavi se, na Bogojavljenje, objavljivanje Bogočoveka.

Običaji

Ovaj praznik beoma je važan za hrišćansku tradiciju i kulturu, a u našem narodu postoji bezbroj običaja koji se prate za ove praznike.

Jedan od najpoznatijih običaja svakako je da treba pogledati u nebo tačno u ponoći između 18. i 19. januara i zamisliti želja, koja će, prema verovanju, sigurno da se ostvari.

Mlade neudate želje ove večeri ispod jastuka treba da stave ogrlice koje će im doneti i sreću u ljubavi, dug i skladan brak.

U pravoslavnim hramovima ili portama se na ovaj dan osveštava vodica.

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju ove reči: U ime Oca (uz prvi gutljaj), i Sina (uz drugi gutljaj) i Svetoga Duha (uz treći gutljaj). Srbi posebno veruju u lekovitost bogojavljenske vodice koja se iz crkve nosi kući i čuva kao čudotvorna sveta tečnost. Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

bogojavljenska vodica, cisterna, Jagodina
foto: Tanjug/Dušan Aničić

Običaji na Bogojavljenje spadaju u najlepše narodne običaje koji i danas žive. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Bog se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

(Kurir.rs/LepaiSrećna)

Bonus video:

01:28

OBIČAJI ZA PRAZNIKE KOJI ĆE UNETI RADOST U VAŠ DOM! Vukašin Grozdanić vas upoznaje sa pričama i verovanjima uoči Božića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track