DA LI ZNATE ŠTA JE "DRAGIČKA"?! Nema čoveka u Srbiji koji nije izgovorio ovu reč, a evo kako je ona nastala I ŠTA ZAPRAVO ZNAČI
Foto: Profimedia

zanimljivosti

DA LI ZNATE ŠTA JE "DRAGIČKA"?! Nema čoveka u Srbiji koji nije izgovorio ovu reč, a evo kako je ona nastala I ŠTA ZAPRAVO ZNAČI

Zanimljivosti -

U svakodnevnom govoru možemo čuti razne uzrečice i poštapalice. Neki izrazi su se ustalili u narodu i gotovo svi ih koriste, ne razmišljajući o tome šta oni zapravo znače.

Jedan od takvih izraza jeste čuveno "Kaži Dragička!", koji se koristi onda kada nekome želimo da saopštimo neku lepu vest.

300 čuda
foto: Kurir televizija

Od desetak prolaznika koje anketirala ekipa emisije 300 čuda, autorke i novinarke Ljiljane Danilović, znala je u kojim situacijama se upotrebljava reč "Dragička", ali niko nije znao odakle ona potiče i šta je njeno pravo značenje.

Ova reč potiče iz starog Beograda, kada je u glavni grad došla jedna dama iz provincije koja je sa sobom ponela provincijsko vaspitanje. Volela je da prenosi tračeve. Ona, međutim, nije prenosila loše vesti, veće samo one lepe i radosne.

01:00

DA LI ZNATE ŠTA JE DRAGIČKA? Nema čoveka u Srbiji koji nije izgovorio ovu reč, a evo kako je ona nastala I ŠTA U STVARI ZNAČI

Pomoću svojih socijalnih veština, brzo je dospela u elitno društvo i trčala od jedne do druge osobe prenoseći razne pikanterije. Postala je jako popularna.

Ova dama koja je uživala u trač partijama prezivala se Dragić. Neki su joj zavideli na popularnosti i pokušali da joj budu konkurencija, ali ljudi su počeli da sumnjaju u verodostojnost vesti koje dobijaju. Zato je ustanovljena šifra koja kad se izgovori potvrđuje da je vest istinita. Šifra je glasila: "Dragićka". Jednom je neko izgovarajući šifru pogrešio i rekao: "Dragička" . Od tada do danas u narodu se ustalio običaj da se pre nego što se kaže lepa vest izgovori: "Dragička".

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track