KAKO DA REAGUJETE AKO PAS KRENE DA VAS NAPADNE? Ključno je kako ćete odreagovati: Ove tri stvari su jako BITNE da se zaštitite!
Foto: Shutterstock

nemojte da se plašite

KAKO DA REAGUJETE AKO PAS KRENE DA VAS NAPADNE? Ključno je kako ćete odreagovati: Ove tri stvari su jako BITNE da se zaštitite!

Zanimljivosti -

Slučajevi od napada pasa kako lutalica, tako i vlasničkih, godina ne prestaju i pune naslove u medijima... Nažalost dešavali su se i smrtni ishodi, jedan od primera jeste novinar Vladamir Radosavljević.

pas, dete, pas izujedao dete, Subotica
foto: Kurir/N.H., Shutterstock

Pre svega odgovornost na vlasniku je velika, a mnogi se ne pridržavaju pravila poput stavljanja korpe kod opasnih rasa, vakcinisanja ili čipovanja. Rečenica "ma neće on" nije i ne treba da predstavlja preventivu. Stručnjaci dele različite savete, a neke od njih je otkrila i stručnjakinja za ponašanje pasa Nenci Kridon. Evo šta tačno ljudi treba da urade kako bi see zaštitili ukoliko naiđu na opasnu rasu pasa.

NE OKREĆITE LEĐA

Ako pas izgleda kao da će da vas ugrize, glavna stvar je da nikada ne okrećete leđa. Ono što treba da uradite jeste da polako hodate unazad, smireno koliko je to moguće. Prema njenim rečima, nikada ne bi trebalo da okrećete leđa psu koji izgleda kao da će da vas napadne.

PRIČAJTE SA NJIM

Sledeći korak jeste da izgovarate normalne reči sa psom koje prepoznaju kao dobre stvari. Možete da kažete "Hoćeš svoju večeru?", "Hoćemo li ići u šetnju?", "Gde ti je lopta?" Ovakve stvari mogu da navedu psa da otkloni ponašanje zasnovano na strahu ili besu i da se polako smiri. Takođe bi trebalo da koristite smirujući ton glasa. U suprotnom, ako podižete intonaciju glasa to će da uzbudi psa.

pas, besan pas, agresivan pas
foto: Shuttterstock, Ilustracija

IZRAZI LICA

Druga stvar koju možete da uradite jeste da date psu signale uz pomoć mimike i izraza lica. Kako ističe stručnjakinja za dresiranje i ponašanje pasa, zevajući u psa ili jako trepćući vi mu polako pokazujete da ste nekonfliktni. Ovo pomaže psu da shvati da mi nismo pretnja i da pokušavamo da smirimo situaciju.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

00:09

Pas u kolima u Zemunu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track