EVO ZAŠTO JE ZEVANJE "ZARAZNO": Naučnici konačno dali objašnjenje za ovaj NEOBIČAN FENOMEN!
Foto: Shutterstock

REŠENA MISTERIJA

EVO ZAŠTO JE ZEVANJE "ZARAZNO": Naučnici konačno dali objašnjenje za ovaj NEOBIČAN FENOMEN!

Zanimljivosti -

Postoji mnogo misterija o ljudskom telu, a zevanje nije izuzetak. Obično razmišljamo o zevanju kao o znaku da smo umorni ili da nam je dosadno, ali neki ljudi navode da zevaju češće kada vežbaju ili pevaju. Dakle, ako to nije samo znak da smo pospani ili da nam je dosadno, zašto tačno zevamo? Još jedno pitanje koje se često postavlja je i da se zevanje "prenosi"? Sigurno ste primetili da kada vidite drugu osobu da zeva i sami dobijate potvrdu da zevate, dok je ponekad potrebno samo čuti zevanje ili razmišljati o njemu. Možda čak zevate i sada dok čitate tekst.

zevanje
foto: Profimedia

Zašto vas to što ste u blizini drugih zevača tera da zevate? PBS NevsHour je pitao naučnika za govor, neurologa spavanja, neuroetičara i neuronaučnika koji proučava moždane sklopove povezane sa svrabom zašto je zevanje zarazno. Rekli su da evoluciona vrednost kolektivnog zevanja ostaje nepoznata, ali da možda ima neke veze sa željom životinje da zaštiti članove svog plemena.

Zevanje, Škola
foto: Profimedia

Stručnjaci klasifikuju zevanje u dve vrste: zevanje koje se javlja samostalno, koje stručnjaci nazivaju spontanim zevanjem, i zevanje koje se javlja nakon što vidite da neko drugi to radi, što stručnjaci nazivaju zaraznim zevanjem.

Slično misteriji oko toga zašto zevamo, stručnjaci takođe nisu sigurni zašto je zevanje tako "zarazno". Ono što se zna je da je spontano zevanje - iz bilo kog razloga da se pojavi - drevno, evolutivno očuvano ponašanje koje se deli među mnogim kičmenjacima. Zarazno zevanje se zapravo ne pojavljuje u ljudskom ponašanju sve do ranog detinjstva. Stručnjaci veruju da zarazno zevanje može biti sredstvo društvene komunikacije specifično za životinje višeg reda.

Zevanje

Neki naučnici veruju da je to ponašanje očuvano tokom evolucije zbog njegovog društvenog efekta. Konkretno, ovi stručnjaci veruju da zevanje igra ulogu u društvenoj komunikaciji, da je to znak nekog unutrašnjeg stanja uma, piše Houston Methodist.

Nedavna studija pokazuje zanimljivost koja se odnosi na to da je veća verovatnoća da ćemo doživeti zarazno zevanje sa našim najbližim poznanicima nego sa strancima.

(Kurir.rs/Magazin)

Bonus video:

05:32

MOZAK I SRCE POTPUNO OSTAJU BEZ KISEONIKA! To se ne dešava ni roniocima!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track