SRPKINJA U OKRŠAJU SA GRČKOM DOMAĆICOM, RUSKOM SALATOM I KOLAČIMA: Jedna od vas će morati da poklekne, a to sigurno neće biti ONA
Foto: Shutterstock

GENIJALNO

SRPKINJA U OKRŠAJU SA GRČKOM DOMAĆICOM, RUSKOM SALATOM I KOLAČIMA: Jedna od vas će morati da poklekne, a to sigurno neće biti ONA

Zanimljivosti -

Gostoprimstvo je jedna od prelepih osobina na koju nalete svi turisti koji u svojim putovanjima posete Balkan. I mada znamo da je kod nas nemoguće otputovati u neko manje mesto, a da vas gazde smeštaja ne ponude barem kafom i rakijom, nismo naviknuti da je tako i u inostranstvu.

Grčka, letovanje, odmor, letovanje u Grčkoj, grčke plaže, plaža
foto: Shutterstock

Ipak, Grci nas tradicionalno vole, a grčke domaćice vrlo su slične našim. U prilog tome govori i priča jedne žene koja sa svojom porodicom letuje u Grčkoj, a koja ne zna kako da se postavi prema pravoj grčkoj domaćici koja želi da svojim gostima ulepša odmor.

Grčka
foto: Printscreen

- Kad smo stigli na more gazdarica nas je dočekala kolačima. Ja, po našim običajima, da ne vratim prazan tanjir, napunim ga komadima slatke lubenice i vratim. Sutradan je donela činiju drugih kolača deci, ja nisam bila tu. Ista priča, napunim činiju nektarinama, kajsijama i jednom bananom, vratim gazdarici i zahvalim na ukusnim kolačima. Danas nam je donela punu činijicu ruske salate. Šta da radim, ne znam običaje, ne znam grčki jezik, ona slabo priča engleski a želela bih da prekinem sve ovo, jer je starija žena, žao mi je da se opterećuje. Deluje mi kao da je ja navodim ovim vraćanjem posuđa da mi ponovo donosi nešto drugo. Prva dva puta sam prihvatila, danas sam pokušala da odbijem, sa strahom da je ne uvredim, ali nisam uspela, samo je ostavila rusku, pomazila i nešto tepala na grčkom najmlađem detetu i otišla - napisala je gospođa u grupi "Grčka Info".

Grčka, letovanje, odmor, letovanje u Grčkoj, grčka hrana, grčki restoran
foto: Shutterstock

U komentarima se moglo videti da su mnogi oduševljeni ovom domaćicom, ali i da su i sami prošli kroz slično iskustvo.

"Nije njima to opterecenje vec su slabi na decu, mi smo tako jedne godine kod jednog gazde isto prosli, kupovao nam lubenice svaki drugi dan,ćerkici sladoled... "Generalno su takvi", "Kako divna i pažljiva žena..", "Isto iskustvo sa Lefkade, gazdarica nam je donosila kolače, maslinovo, džem, a na Kefaloniji sveže povrće iz njene bašte, nismo uzvraćali".

Grčka
foto: Printscreen

"Ne očekuje od vas da joj "vraćate", donosi vam, jer voli da vas ugosti, kao znak pažnje. Zašto da prekidate? Ne smatra da ste joj dužni bilo šta. Grci su velikodušni", "Nama je u Ligiji (kod Vrahosa) gazdarica Stamatia ispržila krompiriće i začinila sušenim origanom kog je sama brala na obližnoj ledini. Na rastanku nam je poklonila kesu istoga i litar domaćeg maslinovоg ulja. Prekrasni ljudi. U suštini svi mi Balkanci smo uglanom druželjubljivi i gostoprimljivi. ..i baš zato se ponosim što sam Balkanac", " Uopšte se ne opterećujte oni su tu još "gori" od nas-vole da ugoste i počaste i uopšte ne gledaju da li im "vraćate"...uživajte u gostoprimstvu i radite po osećaju. P.S. jedna od vas će morati da poklekne u jednom momentu,a to sigurno neće biti ona", bili su samo neki odo komentara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:18

Dara Bubamara pukla je 25.000 evra za odmor u Brazilu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track