SRPSKA KUHINJA U TOP 20 NAJBOLJIH NA SVETU: Ovaj naš specijalitet ima najveću ocenu, a evo kako su prošle zemlje u regionu
Foto: Kurir.rs/M.S.

njam njam!

SRPSKA KUHINJA U TOP 20 NAJBOLJIH NA SVETU: Ovaj naš specijalitet ima najveću ocenu, a evo kako su prošle zemlje u regionu

Zanimljivosti -

Kako se bliži kraj godine, mnogi sajtovi prave liste najboljih i najgorih... Najbolji muzika, hrana, glumci, šta god vam padne na pamet - sabiraju se utisci godine na izmaku.

Ovog puta je gastronomski sajt Taste Atlas napravio listu 100 najboljih kuhinja na svetu i može se reći da se srpska dobro kotira. Naime, naša kuhinja je ušla u Top 20.

srpska kuhinja
foto: Printscreen/Taste Atlas

Naime, oni su na osnovu 395.205 (271.819) ocena jela i 115.660 (80.863 važećih) ocena prehrambenih proizvoda ove kuhinje su zabeležile najbolje prosečne ocene za svojih 50 najboljih jela i proizvoda. Ako 2 svetske kuhinje imaju istu ocenu, ona sa bolje ocenjenim jelom je bolje rangirana na listi.

restoran, Vojvodina, kafana, doručak
foto: Odyssey-Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Na prvom mestu je italijanska, zatim japanska, treća je grčka, sledi portugalska, kineska, indonežanska, meksička, francuska na osmom mestu, zatim španska, peruanska, indijska, brazilska, poljska, argentinska, turska, američka, tajlandska, korejska, na 19. mestu je hrvatska i naravno srpska na 20. mestu. Doduše i hrvatska i srpska kuhinja imaju prosečnu ocenu 4.45, ali je slavnoski kulen ocenjen sa 4.6, a pirotska peglana kobasica sa 4.5 pa otud i takav redosled.

Mađari su posle nas, a Bosanci su na 27. mestu, Bugari 30., Makedonci 61., zatim Slovenci na 64. mestu, Crnogorci 80., Albanci 91., a na poslednjem mestu je hrana iz Gane.

srpska hrana
foto: Profimedia

Osim pirotske peglane kobasice, petrovački kulen, futoški kupus, miročki sir, užička pršuta, zatim pljeskavica, ajvar, pasulj, gibanica, slatko, makovnjača, burek sa sirom, sarma, karađorđeva šnicla, prebranac, krofne i urnebes imaju odlične ocene na ovom gastro-sajtu.

Takođe, naša komplet lepinja je proglašena najboljim doručkom na svetu.

(Kurir.rs/Taste Atlas/T.J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track