OVO PIĆE STALNO NARUČUJETE U KAFIĆU, A NISTE NI SVESNI DA JE LEGLO ZARAZE Evo koji napitak ima VIŠE BAKTERIJA nego voda u WC šolji
Foto: Profimedia

najgore što možete da naručite

OVO PIĆE STALNO NARUČUJETE U KAFIĆU, A NISTE NI SVESNI DA JE LEGLO ZARAZE Evo koji napitak ima VIŠE BAKTERIJA nego voda u WC šolji

Zanimljivosti -

Kriška limuna je jednostavan način da dodate malo ukusa običnoj vodi, soku ili čaju, ali neke studije pokazuju da dodatni ukus možda nije vredan rizika. U stvari, postoji velika šansa da se zbog te kriške limuna razbolite.

Studija objavljena u Journal of Environmental Health 2007. godine, ispitala je da li su kriške limuna koje se služe uz piće u restoranima kontaminirane virusima ili bakterijama, a njihovi rezultati su bili uznemirujući.

Istraživači su prikupili 76 kriški limuna iz 21 različitog restorana, raspoređenih u periodu od 43 posete. Skoro 70 odsto prikupljenih uzoraka proizvelo je izvestan rast mikroba bilo na kori, unutrašnjosti ili oboje – i svi ti mikrobi imaju potencijal da izazovu neku vrstu bolesti. Zbog ove informacije čaša voda sa limunom deluje malo manje osvežavajuće, zar ne?

Voda sa limunom
foto: Profimedia

Dakle, odakle dolazi sva ta kontaminacija?

Prema istraživačima sa Univerziteta Klemson koji su ponovo pregledali ovu temu 2017. godine, može doći iz kontaminiranih ruku, dasaka za sečenje ili pribora, samo za početak. Njihova studija je otkrila da kada ruke kontaminirane sa ešerihijom koli dodiruju vlažne limune, bakterija se prenosi 100 odsto vremena. Ako je limun bio suv, taj prenos se desio samo u 30 odsto slučajeva, ali koliko često je svež limun potpuno suv kada se njime rukuje?

voda sa limunom
foto: Shutterstock

I nemojte misliti da je bezbednije naručiti kriške limuna u koktelu – alkohol u vašem piću nije nikakva garancija. Druga studija je pokazala da većina bakterija može da preživi plivanje u alkoholnom napitku – čak i u tekili.

Ako jednostavno ne možete da se odreknete kriški limuna u piću, barem budite svesni uslova u restoranu pre nego što naručite. Prema dr Alan Tegeu, specijalistu za zarazne bolesti na Klivlendskoj klinici, trebalo bi da pogledate ljude koji rukuju hranom i pićima.

čaša vode, kriška limuna, voda sa limunom, žena
foto: Profimedia

„Ako ste u baru ili restoranu i vidite ljude iza pulta kako pipaju limun golim rukama, to bi mogao biti dobar znak da ga preskočite prilikom porudžbine, ili čak naglasite da ne želite krišku limuna u piću. Međutim , ako nose plastične rukavice kada pipaju limun ili koriste malu štipaljku da ga stave u čašu, onda je rizik da te kriške budu kontaminirane bakterijama mnogo manji", piše City magazine.

Ako unesete kontaminiran limun u svoj organizam, Taege kaže da to ne znači uvek da ćete se razboleti. Ako imate zdrav imunitet, verovatno se možete boriti protiv bakterija, ali svako ko ima narušen imuni sistem treba da bude oprezan.

Ipak, čak i ako mislite da vi (i vaš imuni sistem) možete da ga podnesete, da li zaista želite da naručite jednu porciju bakterija uz vaše sledeće piće? Kladimo se da ne!

(Kurir.rs/Blic žena/T.B.)

Bonus video:

01:34

ŠOKANTNO! Doktorka za Kurir TV otkrila: U klimi se nalaze opasne bakterije koje dovode do UPALE PLUĆA, POBAČAJA, A NEKAD I SMRTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track