POBEDNIK SUPERTALENTA GODINAMA PLJAČKAO FAST FUD RESTORANE I ZLATARE: Petar pretio ljudima smrću, a osuđen na 6 godina ZATVORA
Foto: Printskrin / You Tube

proslavio se plesom na šipki

POBEDNIK SUPERTALENTA GODINAMA PLJAČKAO FAST FUD RESTORANE I ZLATARE: Petar pretio ljudima smrću, a osuđen na 6 godina ZATVORA

Zanimljivosti -

Petar Bruno Bašić (31) svojim je plesom na šipki 2016. godine postao pobednik Supertalenta, u kojem je osvojio i nagradu od 200.000 kuna, a početkom prošle godine opljačkao je veliki broj zlatara, benzinskih pumpi i McDonald'sa u Zagrebu i okolini.

Policija ga je uhapsila u septembru i teretila za štetu od približno 140 hiljada evra i od tada se nalazi iza rešetaka istražnog zatvora u Remetincu. Bašiću je danas izrečena presuda u Županijskom sudu u Velikoj Gorici, gde su ga pratili pravosudni policajci u lancima na nogama i lisicama na rukama.

Petar Bruno Basić
foto: Printskrin / You Tube

On je priznao krivicu za sva krivična dela koja mu se stavljaju na teret i na osnovu dogovora sa tužiocima osuđen je na šest godina zatvora. U kaznu mu se uračunava vreme provedeno u istražnom zatvoru od hapšenja 12. septembra do danas. Osim toga, sva imovina koju je opljačkao treba da bude vraćena žrtvama.

Mora da vrati 163.128 evra

Sudija mu je savetovao da se ne žali jer će tako moći brže da pređe iz istražnog zatvora na izdržavanje kazne. Ona je najavila i da će stvari koje su mu oduzete prilikom hapšenja biti vraćene, osim jednog suzavca koji je korišćen prilikom izvršenja krivičnih dela. Bašiću će biti vraćen i sav novac koji je imao kod sebe prilikom hapšenja, odnosno 1.590 evra koje mu je policija oduzela. Njemu su vraćena dva zlatna lančića, srebrni prsten, nekoliko pari patika i nekoliko drugih odevnih predmeta.

Petar Bruno Basić
foto: Printskrin / You Tube

Sudija je objasnio da mu se novac i ukradeni predmeti vraćaju jer spadaju u imovinsko-pravna potraživanja oštećenog, koji bi trebalo da im budu vraćeni na osnovu presude. Sada se konačno zna od koga je sve Bašić pokrao i za koliko je oštetio pojedine objekte. Najviše je ukrao od zlatare ZAKS, i to 90.961 evro, oštetio je sesvetsku zlataru Dario za 47.500 evra, od trgovačke firme Ivero-promet iz Zaprešića ukrao je 19.595 evra, od McDonaldsa je ukrao 2045 evra,79 od od trgovačkog preduzeća Vatch line 281 evra. Ukupno će Bašić svojim žrtvama morati da vrati 163.128 evra.

Krade registarske tablice na parkingu i stavlja ih na auto

Bašić je u svojim kriminalnim radnjama koristio automobil na koji je stavio ukradene registarske tablice. U presudi je opisano da je na parkingu Kings Krosa u Zagrebu sa jednog automobila skinuo prednju, a sa drugog zadnju i zakačio ih na svoj plavi reno klio. Zatim se uputio u Arena Centar, tačnije u poslovnicu ZAKS-a, gde je zamolio službenice da mu pokažu nakit. Jednu je poprskao suzavcem i ukrao kutije za nakit i pobegao.

Petar Bruno Basić
foto: Printskrin / You Tube

Pre svakog svog putovanja, Bašić je skidao dve registarske tablice sa parkinga u Zagrebu i stavljao ih na automobil. Nekada je pljačkao suzavcem, nekada je zaposlenima pretio pištoljem, a u tim situacijama nosio je crnu kapu sa rupama za oči. U presudi je opisano da je jednom prilikom u Bauhausu napunio kolica raznim predmetima, izašao na ulazna vrata, na kojima nije bilo senzora protiv krađe, brzo stavio robu u kamion i pobegao.

McDonald's je opljačkan preko McDrive-a

U presudi je i tačno opisano kako je Bašić opljačkao Mekdonalds. Došao bi do prozora za vožnju, ili McDrive, i pretio zaposlenima pištoljem. Jednog je zgrabio kroz prozor za majicu i počeo da je vuče uz povike: „Daj lavu“.

U jednom napadu na restoran brze hrane, direktno je pretio smrću zaposlenom.

- Što ne vidiš da imam pušku, otvori kasu!

Kada mu je rekla da samo menadžeri mogu da otvore kasu, on je rekao: "Ubiću te, otvori kasu! Sad su mi otvorili, znam da možeš!"

Petar Bruno Basić
foto: Printskrin / You Tube

"Možda sam manifestovao zatvor"

Na kraju, sudija je Bašića oslobodio plaćanja troškova postupka. Ona je to odlučila jer je rekao da nema imovinu. Dok je čekao presudu, požalio se braniocu da su u zatvoru počela da ga bole leđa, na šta ga je ona pitala da li je prestao da vežba.

- Pre par godina ja i drugarica smo šetali po školama i deci pokazivali vežbe. Onda nam je palo na pamet da možemo da obilazimo zatvore i da pokažemo vežbe zatvorenicima. Sada smo se šalili da smo to manifestovali - priseća se on.

(Kurir.rs/Index/A.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track