Slušaj vest

Josip Broz Tito, bivši predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bio je poznat po svom hedonističkom načinu života. Iako je uživao u raznovrsnoj hrani, jedno jelo je bilo izričito zabranjeno na njegovom stolu – puževi.

Poslednji Titov batler i lični kuvar, Jože Oseli, Slovenac koji je radio u Titovoj slovenačkoj rezidenciji na Brdu kod Kranja od 1972. do 1980. godine, otkriva kako je izgledao svakodnevni jelovnik jugoslovenskog lidera.

Pogledajte u galeriji kako su izgledale Titove vile: 

Titove vile Foto: Wikipedia, Printscreen YouTube

U svojoj knjizi „Titovi poslednji dani“, Oseli piše da su mu svakodnevno služeni razni mesni specijaliteti, salate i priloge, a Tito je uvek imao mogućnost da sam bira šta će jesti.

Međutim, postoji jedno jelo koje je Tito odlučno odbijao. Kada su mu jednom posluženi puževi, Tito je bez oklevanja rekao:

„O, ne, puževe zaista ne bih mogao da jedem.“

Iako je Tito bio otvoren za mnoge gastronomske delikatese, puževi jednostavno nisu bili njegov izbor.

Ekskluzivno! Ušli smo u Titov bunker, a fotografije možete pogledati u galeriji:

Ekskluzivno! Ušli smo u Titove tajne bunkere, gde je godinama bio i Mladić: Ovde se moglo 6 meseci živeti, a sunca ne videti FOTO Foto: Jelena S. Spasić

Tito je, s druge strane, obožavao tradicionalnu zagorsku kuhinju, a naročito zagorske štrukle, koje su slične piti. Govedina je bila jedno od njegovih omiljenih jela, a dan je često započinjao sa kratkim espresom bez šećera.

(Kurir.rs/I.M.)

 Bonus video: Titov kuvar ekskluzivno za Kurir televiziju

TITOV KUVAR OTKRIO NOVE DETALJE O BROZU: Misli ti zlo, a s tobom lepo! Spremio kajganu koja mu se nije dopala i EVO KAKO JE PROŠAO Izvor: kurir televizija