Slušaj vest

Svima nam je još od detinjstva poznato pravilo "pet sekundi" koje se odnosi na hranu koja je pala na pod, a za koju se veruje da nije pokupila bakterije i prljavštinu jer to navodno nije dovoljno vremena. 

Ovu "teoriju" razbio je mikrobiolog iz Čikaga koji je jednostavnim testom dokazao da to baš i nije istina. 

- Mislim da je zabavno da ljudi saznaju sve male gadosti o kojima ne razmišljaju svaki dan - rekao je viši analitičar kontrole kvaliteta Nikolas Ajčer kojeg na TikToku prati oko 450.000 ljudi.

Naime, on je u eksperimentu koristio nekoliko posudica i na svakoj je obeležio drugačije vreme u trajanju od nula sekundi do jednog minuta, a zatim je svaki uzorak testirao na bakterije. Uzevši u obzir da je svaki uzorak potvrdio prisustvo bakterija, smatra se dokazanim da hrana koliko god kratko bila na podu i dalje nije bezbedna za jelo. 

- Izgleda da je i nula sekundi predugo - izjavio je i istakao da je mikrobni rast isti u posudi u kojoj je hrana bila na podu pet sekundi i onoj od minut. 

"Nikad više ne jedem hranu sa poda", "Ne! Volim pravilo pet sekundi", "Mikrobi daju dodatni ukus", samo su neki od komentara u nizu među kojima su se našli i oni koji tvrde da eksperiment nije urađen kako treba.

Kakvo je vaše mišljenje? 

Bonus video: Bakterije u jastučnici

Bakterije u jastučnici Izvor: TikTok/simonandbee