Da li hrana koja je pala na pod može da se jede? Mikrobiolog raskrinkao čuveno "pet sekundi" pravilo (VIDEO)
Svima nam je još od detinjstva poznato pravilo "pet sekundi" koje se odnosi na hranu koja je pala na pod, a za koju se veruje da nije pokupila bakterije i prljavštinu jer to navodno nije dovoljno vremena.
Ovu "teoriju" razbio je mikrobiolog iz Čikaga koji je jednostavnim testom dokazao da to baš i nije istina.
- Mislim da je zabavno da ljudi saznaju sve male gadosti o kojima ne razmišljaju svaki dan - rekao je viši analitičar kontrole kvaliteta Nikolas Ajčer kojeg na TikToku prati oko 450.000 ljudi.
Naime, on je u eksperimentu koristio nekoliko posudica i na svakoj je obeležio drugačije vreme u trajanju od nula sekundi do jednog minuta, a zatim je svaki uzorak testirao na bakterije. Uzevši u obzir da je svaki uzorak potvrdio prisustvo bakterija, smatra se dokazanim da hrana koliko god kratko bila na podu i dalje nije bezbedna za jelo.
- Izgleda da je i nula sekundi predugo - izjavio je i istakao da je mikrobni rast isti u posudi u kojoj je hrana bila na podu pet sekundi i onoj od minut.
"Nikad više ne jedem hranu sa poda", "Ne! Volim pravilo pet sekundi", "Mikrobi daju dodatni ukus", samo su neki od komentara u nizu među kojima su se našli i oni koji tvrde da eksperiment nije urađen kako treba.
Kakvo je vaše mišljenje?
Bonus video: Bakterije u jastučnici