Najnovije vesti

KOLONOSKOPIJA: Predlog koji ne bi trebalo da odlažete!
Foto: Shutterstock

Može vam spasti život

KOLONOSKOPIJA: Predlog koji ne bi trebalo da odlažete!

Zdravlje
Svako ima obavezu koju odlaže do poslednjeg trenutka.

Bez obzira radi li se o prolećnom čišćenju stana ili prljave rerne, prolongiranje takvih obaveza nije isto što i odlaganje pregleda kod doktora koji nam mogu spasiti život.

Kolonoskopiju ne bi trebalo odlagati, naročito u ovim situacijama:

1. Stariji ste od 50 godina

Ljudi koji su stariji od 50 godina spadaju u rizičnu grupu, kada je u pitanju rak debelog creva. Jednom kada proslavite pola veka života, trebalo bi da zakažete pregled kod lekara, upravo iz ovog razloga. U zavisnosti od rezultata prvog pregleda, drugi ćete morati da zakažete tek za 5 ili 10 godina.

2. U porodici imate nekoga ko je imao rak

Porodična istorija bolesti i vaše genetsko nasleđe bitni su činioci kada je u pitanju rak. Ukoliko su pojedini članovi vaše bliže porodice imali rak debelog creva ili bilo koji drugi rak, važno je da vas lekar pregleda i pretraži imate li polipe.

Možete uraditi i test kojim se određuje nosite li gene koji se dovode u vezu sa rakom.

3. Creva vam “ne rade” dobro

Ukoliko nešto ometa rad donjeg dela probavnog trakta, to ćete odmah primetiti u toaletu. Primetite li krv u stolici, ukoliko je ona tanka, izrazito tamna, vreme je da posetite lekara.

4. Osećate bol u abdomenu

Osećaj nadutosti nije razlog za zabrinutost, ali ako imate osećaj kako je donji deo stomaka stalno u grču, to je simptom zbog koga morate da odete kod lekara. Možda samo patite od zatvora, ali svaku hroničnu bol u probavnom sustavu morate prijaviti lekaru.

5. Imate učestale mučnine

Imate li osetljiv želudac, očigledno ste skloni zdravstvenim tegobama koje se tiču varenja. Imate li istoriju želučanih bolesti, morate biti uvek na oprezu, pa onda i uraditi kolonoskopiju, kako bi izbegli najgoru od svih, rak.

6. Ne hranite se zdravo

Meso s roštilja, prerađeno meso, crveno meso, masti i šećeri hrana su koju treba izbegavati, bez obzira koliko vam bila privlačna.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Net.hr)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...