ISPRAVKA: Kokosovo ulje nije lek protiv raka debelog creva
Foto: Shutter

ISPRAVKA: Kokosovo ulje nije lek protiv raka debelog creva

Život -

Naš portal je 3.5.2016. objavio tekst pod nazivom (VIDEO) LEKARI ŠOKIRANI: Kokosovo ulje ubija 93 odsto ćelija raka debelog creva za samo 2 dana?! u kome su rezultati istraživanja australijskih naučnika, kako utvrđuje fekt-čeking sajt Raskrinkavanje.ba, pogrešno protumačeni kao dokaz da kokosovo ulje leči rak.

U originalnom tekstu koji smo objavili, navodi se da su istraživači sa Univerziteta u Adelejdu u Australiji otkrili da laurinska kiselina (koja čini 50% kokosovog ulja) uništava preko 93% ćelija raka debelog creva kod ljudi nakon 48 sati tretmana.

Takođe smo naveli da je laurinska kiselina otrovala ćelije raka tako što je istovremeno izazvala oksidativni stres pri tome znatno smanjujući nivo glutationa koji je potreban ćelijama raka da bi se zaštitile od oksidativnog stresa.

U tekstu je takođe bilo navedeno da su eksperimenti sprovedeni in vitro u Petrijevim posudama, ali i in vivo na pacovima pokazavši jednak učinak.

Šta je ispitivano u studiji i kako je sprovedena?

Istraživanje na kojem su zasnovani medijski izveštaji o kokosovom ulju sproveo je 2013. godine tim naučnika iz Australije koji je posmatrao potencijal laurinske kiseline za izazivanje apoptoze ili smrti ćelija raka debelog creva.

Studija je otkrila da određene koncentracije laurinske kiseline izazivaju apoptozu u dve vrste ćelija korišćenih u eksperimentu: kultivirane stanice raka uzete iz ljudskog debelog crijeva (Caco-2) i stanične linije tankog creva pacova (IEC-6).

Studija je, uzgred, sprovedena in vitro, stoga nije tačna ni tvrdnja da je laurinska kiselina testirana in vivo na pacovima.

Iako kokosovo ulje sadrži 80% do 90% zasićenih masti, od čega 47% otpada na laurinsku kiselinu, u studiji se kokosovo ulje uopšte ne spominje, navodi se u analizi portala VERA Files.

Pogrešno je tvrditi da će ispijanje kokosovog ulja imati isti učinak na ćelije raka debelog creva kao laurinska kiselina korišćena u istraživanju koja je primenjena u proračunatim dozama.

Prenošenje lažne vesti i proglašavanje različitih namirnica "lekom protiv raka" je veoma opasno budući da bolesnike može odvratiti od pouzdanih i naučno dokazanih metoda lečenja i time ih potencijalno dodatno ugroziti.

Celu analizu pročitajte ovde.

Portal Kurir se ovom prilikom izvinjava čitaocima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track