Najnovije vesti

GLAVNI KRIVAC ZA GOJAZNOST: Hronični stres utiče na povećanje telesne težine!
Foto: Profimedia

Opustite se

GLAVNI KRIVAC ZA GOJAZNOST: Hronični stres utiče na povećanje telesne težine!

Zdravlje

Engleski istraživači uporedili su nivo stresa i telesne težine više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine, koji su učestvovali u studiji koja se bavila proučavanjem starenja.

Studija koja je objavljena u časopisu Obesiti pokazala je da stres utiče na gojenje i mršavljenje.Naučnici su kontrolisali količinu hormona stresa poznatog po imenu kortizol, a koji se nalazi u uvojcima kose.

 

"U kosi smo pronašli nivo kortizola koji znatno utiče na veći opseg struka i veći indeks telesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je hronični stres povezan s gojaznošću", kazala je autorka istraživanja Sara Džekson. 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlezdama, a u vreme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i regulisanju krvnog pritiska, kortizol pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smešteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost s dobijanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi, urina i sline, ali to pokazuje sliku samo u datom trenutku.

 

"Nivo kortizola varira tokom dana, u zavisnosti od vremena, o tome šta jedete, naglim stresnim situacijama pa čak i bolesti. Zato krv, urin i pljuvačka ne mogu pokazati stvarno stanje kada je reč o dugotrajnom stresu", kazala je Džeksonova.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

OTKRIVAMO: Kako da sprečite nastanak alergija?

 

(klix.ba)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...