Najnovije vesti

NE IGNORIŠITE SIMPTOME LAJMSKE BOLESTI: Najezda krpelja u Srbiji
Foto: Profimedia

BUDITE OPREZNI

NE IGNORIŠITE SIMPTOME LAJMSKE BOLESTI: Najezda krpelja u Srbiji

Zdravlje

Sa lepim vremenom ljudi masovno borave u prirodi, uživaju na izletima s decom, prijateljima i kućnim ljubimcima. Međutim, bezazleno uživanje može biti kobno zbog velikog broja krpelja!

Prethodnih nekoliko dana u Vrbasu je zabeležen rekordan broj ujeda ovih parazita. Zbog najezde malih krvopija, lekari apeluju da ovo nikako ne treba ignorisati, kao ni simptome lajmske bolesti, koja može biti smrtonosna! Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd dr Slavica Maris kaže da treba izbegavati boravak na nesređenim zelenim površinama, a da odeća treba da bude svetla, dugih rukava i nogavica.

- Nakon boravka u prirodi potrebno je pregledati celo telo. Krpelji su prenosioci različitih bolesti, a opasnost od prenosa infekcije smanjuje se ako se izvade u roku od 24 sata. Uklanjanje je najbolje obaviti u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Ukoliko se neko odluči sam da to uradi, potrebno je prvo dezinfikovati alkoholom pincetu, a potom krpelja treba uhvatiti što bliže koži, pinceta se najpre malo povuče nagore, a zatim se polako izvlači. Posle odstranjivanja ubodno mesto treba dezinfikovati. Izvađenog krpelja trebalo bi odneti na VMA kako bi se utvrdilo da li je zaražen, ako jeste, odmah se započinje s lečenjem. Sistemska bolest može da zahvati zglobove, nervni sistem, srce i druge organe. Neophodno je sprovoditi nadzor tri meseca nakon uboda - objašnjava dr Maris.  

Simptomi - crvenilo kože - temperatura, ukočenost vrata - dolazi do širenja bakterije koju je preneo krpelj - vrtoglavice, nesvestice - otečeni zglobovi - nepravilnosti u radu srca - zapaljenje mozga i kičmene moždine koje postepeno napreduje - zamor, smetnje u pamćenju - utrnulost završetka udova, bolovi, slabost i grčevi u mišićima

(Kurir/M.Branković, Foto:Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Ne idi u travu, ima krpelja!" Kako se zaštititi i rešiti podlih krvopija?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...