Najnovije vesti

NE SPAVAJTE 16 MINUTA MANJE OD VAŠEG PROSEKA: Tim stručnjaka otkriva kako to utiče na vaše ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

SAVET

NE SPAVAJTE 16 MINUTA MANJE OD VAŠEG PROSEKA: Tim stručnjaka otkriva kako to utiče na vaše ZDRAVLJE!

Zdravlje

Istraživanje je pokazalo da zaposleni kojima nedostaje 16 minuta sna češće se žale na povećan nivo stresa, zbog čega je produktivnost manja.

 

Ispitano je 130 odraslih osoba koje rade u IT sektoru, koji su popunjavali anketu u kojoj su odgovarali kada su otišli u krevet i probudili se, koliko sati i minuta su spavali i koji im je bio kvalitet sna. Takođe, ocenjivali su jesu li tokom dana imali problema s koncentracijom, nekih briga, ili negativnih misli.

 

foto: Profimedia

Dr Sumi Li kaže da je inspiraciju za istraživanje dobila iz sopstvenog života.

 

"Ako sam prethodne noći loše spavala, primetila sam da to ometa moj svakodnevni život i da imam više negativnih emocija", rekla je. Istraživači su otkrili da su odrasli koji su bili u krevetu 16 minuta manje od proseka prijavili lošiji kvalitet spavanja i više kognitivnih problema, posebno s koncentracijom.

 

foto: Profimedia

To je uzrokovalo porast stresa, što je rezultiralo manje produktivnim danom.

 

Utvrdili su i još jednu korelaciju. Oni koji ranije odlaze u krevet teže se koncentrišu. Pretpostavlja se da je to zato što su zbog manjka sna odlazili da spavaju ranije. Pokazalo se da su se oni i probudili ranije nego ostali, pa je očito reč o začaranom krugu.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dailymail, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...