Svet bez otpada – velika ideja i ozbiljan zadatak
Foto: Promo

Svet bez otpada – velika ideja i ozbiljan zadatak

Život -

Moderna ambalaža koju koristimo ima izuzetno važnu ulogu u svakodnevnom životu. Osim što nam omogućava da bezbedno uživamo u proizvodima, ona čuva ukus, svežinu i njihov kvalitet. Sa druge strane, sve je veći uticaj ambalažnog otpada na životnu sredinu.

Upravo zato je kompanija Coca-Cola, kao vlasnik jednog od najpoznatijih brendova na svetu ali i proizvođač drugih planetarno i lokalno poznatih napitaka, pokrenula novu inicijativu pod nazivom Svet bez otpada. U pitanju je nova strategija, koja ima za cilj da značajno umanji uticaj kompanije na okruženje ali i doprinese njenom očuvanju. Planirana inicijativa podrazumeva da do 2030. godine uvede reciklažu limenki i boca u količinama u kojima proizvodi i plasira svoje proizvode. Bez obzira odakle dolazi, kompanija želi da svaka ambalaža ima više od jednog života.

Kako bi pomogla povećanju stope reciklaže, kompanija širom planete planira da razvija 100 odsto reciklabilna pakovanja i koristi 50 odsto recikliranih materijala. Da bi ostvarila ove ambiciozne ciljeve, sarađujući sa lokalnim zajednicama, nevladinim organizacijama, kolegama iz industrije, ali i potrošačima, kompanija nastoji da osnaži lokalne sisteme reciklaže.

Ambiciozni planovi odnose se i na Srbiju u kojoj je Coca-Cola sistem već pokrenuo brojne promene i inicijative u ovoj oblasti. Zajedno sa partnerima osnovan je SEKOPAK, nacionalni operater za prikupljanje ambalažnog otpada, a u okviru kompanije je značajno podignut nivo reciklaže - reciklirano je 98,2 % otpada koje kompanija stvara, a učešće recikliranih materijala u proizvodnji iznosi 8,65%. Takođe, Coca-Cola je prva primenila Plant bottle flašicu koja sadrži do 30 odsto biorazgradivog materijala i umanjila težinu pakovanja čime je umanjena i količina otpada koji se odlaže.

Uz odlučnost i iskren pristup problemu, čini se da je svet bez otpada zaista ideja koja ima budućnost.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track