Najnovije vesti

PAŽLJIVO SA KLIMOM U KOLIMA: Jeste vruće, ali je zdravlje na PRVOM mestu! OVO može da vam se desi ako PRETERATE i neće vam biti svejedno kada vidite šta!
Foto: Profimedia

da vas ne produva

PAŽLJIVO SA KLIMOM U KOLIMA: Jeste vruće, ali je zdravlje na PRVOM mestu! OVO može da vam se desi ako PRETERATE i neće vam biti svejedno kada vidite šta!

Zdravlje

Na samom početku, ponovićemo ono što o klima uređajima stručnjaci govore svakog leta - ne dozvolite da temperatura u kolima bude drastično niža od spoljašnje jer time samo škodite sebi. Sve preko šest do osam stepeni razlike je previše.

Ne oslanjajte se na klimu previše. Ako je u pitanju kraća gradska vožnja, dok klima krene da radi punim kapacitetom, vi ste već na cilju. Zato gledajte da automobil parkirate u hladu, stavite foliju na stakla i preduzmete sve moguće mere da vas unutra ne zatekne paklena temperatura.

foto: Profimedia

I na kraju, naravno, večna opasnost od bakterija i grinja. Čišćenje klime po pravilu se preporučuje na svake dve godine, mada nećete pogrešiti ni ako je čistite sezonski. U suprotnom, tu ostavljate prostor za množenje bakterija, gljivica i buđi koje će završiti u vašem organizmu.

"Klime koje se ne čiste redovno zadržavaju alergene i bakterije kojima se mogu preneti razne infekcije, ne samo respiratorne, već i crevne. Astmatičari i osobe koje imaju problema sa disanjem mogu imati jake alergijske reakcije, a nisu retke ni kožne promene koje mogu biti od blagih do intenzivnih", ističe dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse.

Uzrok je u stvaranju plesni i grinja u samim uređajima i udisanju alergena dok klima radi. I druge prljave čestice, kao i pojačano suv vazduh, mogu da izazovu poremećaje u disajnim putevima kod osoba sa alergijom, ali i hroničnih bolesti disajnih puteva.

foto: Profimedia

Razlika u spoljašnjoj temperaturi i temperaturi automobila ne sme da prelazi šest stepeni. Temperaturna razlika veća od osam stepeni dovodi do naglog širenja krvnih sudova i predstavlja veliki stres za organizam koji može da dovede do srčanog udara.

Ne usmeravajte je direktno u lice, jer povećavate opasnost od glavobolje, upale sinusa, očiju i slično.

Ipak, klima nije zlo, naprotiv. Ona nam olakšava funkcionisanje na tropskim vrućinama, a na kraju krajeva, ume da bude i blagotvorna. Čisti i ispravni klima-uređaji pomažu da se smanji intenzitet simptoma kod osoba koje pate od alergija. Postoji i mogućnost ugradnje filtera za polen u klima-uređajima i u uređajima za ventilaciju u automobilima. Onima koji pate od alergija je korisno i pročišćavanje vazduha u prostorijama od prašine, što zavisi od održavanja uređaja.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...