ISTRAŽIVANJE SPROVEDENO NA 622 OSOBE: Ova navika koju imate u SNU čini da BRŽE STARITE!
Foto: Profimedia

OMETATE I DRUGE I SEBE

ISTRAŽIVANJE SPROVEDENO NA 622 OSOBE: Ova navika koju imate u SNU čini da BRŽE STARITE!

Život -

Hrkanje je jedna od najgorih stvari koja može omesti miran san ukućana, ali osim buke, hrkanje može biti krivac za ubrzano starenje, kažu naučnici.

Poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje.

Hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba, prenosi portal MSN. Dodaje da prema nekim procenama u SAD skoro 30.000.000 odraslih osoba boluje od opstruktivnog apnejičkog sindroma.

foto: Profimedia

Za potrebe istraživanja, naučnici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK. Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori napominju da je u tom smislu potrebna dodatna studija.

Istraživanje je pokazalo da poremećaj disanja u snu može "ostariti" telo hrkača za 215 dana.

"Često se smatra da su žene manje izložene zdravstvenim tegobama povezanima s hrkanjem, ali naša studija dala je drugačije rezultate", kaže dr Li.

Do danas poremećaji disanja pri spavanju uobičajeno se ne dijagnostifikuju niti se leče. Ako nauka utvrdi na koji način poremećaj disanja pri spavanju utiče na starenje, moći će da se skoncentrišu na otkriće intervencija koje mogu produžiti život.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Jutarnji.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track