Najnovije vesti

ŠTA SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM AKO SE DIJETA NE ZAPOČNE KAKO TREBA: Duh i telo KLONU, a evo i zašto! Druga nedelja je NAJKRITIČNIJA!
Foto: Profimedia

TELO NIJE IGRAČKA

ŠTA SE DEŠAVA SA ORGANIZMOM AKO SE DIJETA NE ZAPOČNE KAKO TREBA: Duh i telo KLONU, a evo i zašto! Druga nedelja je NAJKRITIČNIJA!

Zdravlje

Uglavnom se lako odlučite na dijetu, ali teško održite volju da istrajete u njoj jer vam organizam ne reaguje najbolje, osećate se iscrpljeno i bezvoljno. Evo šta se tačno događa sa telom tokom dijete koja je započeta bez konkretnog plana i programa ishrane.

MIŠIĆI

Ako dnevno ne unosite dovoljno kalorija, smanjuje se nivo glukoze u krvi, osnovnog izvora energije. Da bi nadoknadilo manjak energije, telo počinje da razgrađuje glikogen iz mišićnog tkiva i da iz njega sintetiše glukozu potrebnu za rad mozga i tela. Gubitak mišića usporiće bazalni metabolizam, pa će vaše telo početi da sagoreva mnogo manje kalorija nego pre dijete.

foto: Profimedia

PRVA KRIZA POSLE DVE NEDELJE

Pre nego što krenete s dijetom, konsultujte se s nutricionistom jer posledice loših izbora ponekad mogu da budu opasne po organizam. Ukoliko je dijeta izbalansirana i zadovoljava sve vaše potrebe, stanje organizma biće mnogo bolje.

Period stagnacije se ciklično ponavlja, ali je zato važno da znate šta je razlog tome i da ne odustajete, posle stagniranja topljenje masnoće se nastavlja. Sigurno već znate da ćete smršati samo ukoliko potrošite više kalorija nego što ih unesete. Ali možda ne znate da fizičkom aktivnošću morate da se bavite tačno dva sata posle jela zato što tada nivoi šećera i insulina počinju da opadaju, pa je sagorevanje masti najintenzivnije.

Svima se dešava da prekrše dijetu. Ne brinite, to je ljudski, ali važno je da se odmah vratite na stari put. U toku jela možete da osetite kako vam je teško da se kontrolišete, da vam je apetit ogroman i brinete zbog toga. Nemojte da krivite sebe jer to je potpuno normalna reakcija organizma, ostatak od starih vremena kada je glad bila česta pojava u ljudskoj istoriji. Posle perioda gladi našim precima je bilo sasvim normalno da jedu i pomalo i preteruju u tome da bi telo obezbedilo zalihe kalorija za gladne dane. Dakle, posle gladovanja apetit je uvek jači, ali se ubrzo i normalizuje. Zato je jako važno da budete strpljivi dok ste na dijeti, budući da ćete samo tako ostvariti svoj cilj.

foto: Profimedia

RASPOLOŽENJE

Posle nekoliko dana držanja dijete možete osetiti da ste depresivni i nervozniji nego inače. Kada ste na dijeti, zbog promene metabolizma dešavaju se promene i u mozgu, i to na nivou neurotransmitera. Tačnije, nivo serotonina, hormona sreće, opada, što za posledicu ima neraspoloženje i strepnju.

NAJTEŽA JE MENTALNA BORBA

Da li ste ikada osetili da čim krenete na dijetu sve što želite jeste da jedete? Čak i ako niste neko ko iznenada postajete opsednuti njom. Razmišljate o tome šta će biti vaš sledeći zalogaj, obrok, užina... Šta se zapravo dešava? Nemojte se iznenaditi ako počnete da čitate recepte ili da sanjate omiljeni kolač. Poruka je jasna: telo i duh traže hranu.

METABOLIZAM

U slučaju dijete, koju organizam tretira kao gladovanje, telo i duh imaju isti cilj: da prežive. Metabolizam se usporava, telo se trudi da uštedi svaku kaloriju, a u mentalnom smislu sve svoje misli usmeravamo ka hrani.

LOŠE DIJETE UGROŽAVAJU BUBREGE

Dijete koje su bogate proteinima dovode telo u stanje ketoze u kojem počinje da crpi snagu iz ketona, oblika ugljenika koji nastaje raspadom masnoća. A zbog viška ketona u organizmu bubrezi moraju deset puta brže da rade kako bi ih filtrirali, pa su prilično ugroženi. Takođe, gladovanje usporava štitastu žlezdu, koja je odgovorna za bazalni metabolizam.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...