Najnovije vesti

10 STVARI KOJE SE DEŠAVAJU KADA SE PREDATE NISKOKALORIČNOJ DIJETI: Jedna će vam se videti na koži i neće vam se svideti!
Foto: Profimedia

otkrivamo

10 STVARI KOJE SE DEŠAVAJU KADA SE PREDATE NISKOKALORIČNOJ DIJETI: Jedna će vam se videti na koži i neće vam se svideti!

Zdravlje

Mnogi se odlučuju za niskokalorične dijete sa željom da što pre izgube kilograme. Međitim, dijete koje ograničavaju unos kalorija od 600 do 800 najčešće uzrokuju nagli porast kilograma čim se vratite na normalan način ishrane. Inače, preporučeni dnevni unos kalorija za žene je između 1500 i 2000.

 

 

Niskokalorične dijete mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, a ovo su rizici koje ovakve dijete mogu da donesu.

 

Pad pritiska

 

Bilo koja dijete koja preporučuje slab unos kalorija može dovesti do pada pritiska ili šećera u krvi.

 

Problem sa bubrezima

 

Bubrezima su neophodni proteini. Ipak, u situaciji kada se ne unosi dovoljan broj kalorija, oni su prinuđeni da ne filtriraju proteine koji su im neophodni.

 

Hipoglikemija

 

Ukoliko ne unesete dovoljno ugljenih hidrata može doći do pada nivoa šećera u krvi, koji ima za posledicu drhtanje, nesvesticu, slabost, obamrlost, pojačano znojenje i druge simptome.

 

Disbalans organizma

 

Zatvor, dijareja, masna jetra, nedostatak vitamina, minerala i proteina samo su neki od posledica niskokalorične dijete. Sve to dovodi do nepovoljnog stanja čitavog organizma.

 

Stres i anksioznost

 

Posledice nisu samo fizičke, već i mentalne. Mogu da se jave anksioznost, depresija, razdražljivost i sve to zbog konstantnog osećaja gladi.

 

foto: Profimedia

Kontraefekat

 

Kada iznenada uskratite organizmu neophodne kalorije za normalno funcionisanje događa se sledeće: metabolizam se usporava, jer se priprema na to da duže vreme neće imati dovoljno hrane. Kao posledica toga, masti se još više gomilaju i ono malo hrane koju uneste, pretvara se u rezerve (masne naslage). Dakle, potpuno suprotno od željenog.

 

Vrtoglavica

 

Usled zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu da se pojave vrtoglavice, iznemoglost i trnjenje u rukama i nogama.

 

Kardiovaskularni problemi

 

Ukoliko ste dugo na dijeti koja podrazumeva malu količinu kalorija, kardiovaskularni sistem će krenuti da otkazuje.

 

foto: Profimedia

Metabolički stres

 

Ovakve dijete prouzrokuju metabolički stres koji zatim dovodi do preuranjenog starenja kože. Zbog narušenog zdravlja generalno vaši organi će ostariti, odnosno neće funkcionisati u skladu sa godinama.

 

Nedostatak vitamina

 

Nedostatak vitamina i minerala, koji su esencijalni dovodi do teških komplikacija, koji se teško ispravljaju. Imajte na umu da dugotrajan način ishrane sa malo kalorija može prouzrokovati endokrine poremećaje.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...