DR NIKOLA BAKIŠ ZA KURIR: Izbegnite neprijatnost, evo šta treba da radite kada ZUB ZABOLI na letovanju!
Foto: Shutterstock

PRAVILNO ODRŽAVANJE

DR NIKOLA BAKIŠ ZA KURIR: Izbegnite neprijatnost, evo šta treba da radite kada ZUB ZABOLI na letovanju!

Život -

Ako se spremate da krenete na godišnji, savetujemo vam da pre toga posetite stomatologa, posebno ako idete u inostranstvo, gde su stomatološke usluge znatno skuplje

Visoke temperature leti utiču na širenje krvnih sudova, takođe pogoduju i razmnožavanju bakterija, pa se ubrzava pojava raznih infekcija i bolnih simptoma. Zato je, između ostalog, veoma važno i pravilno i redovno održavanje oralne higijene.

Treba koristiti dobru četkicu, koju treba promeniti čim vlakna postanu oštećena, zube prati često i dovoljno dugo, i pri tom primenjivati pravilnu tehniku, kaže stomatolog dr Nikola Bakiš, koji nam je dao odgovore na još neka pitanja koja su u ovom periodu veoma aktuelna.

foto: Privatna Arhiva

Šta podrazumevate pod pravilnom tehnikom pranja zuba?

Pre svega je bitno izabrati odgovarajuća sredstva za higijenu prema potrebama vaših zuba i desni. Tu podrazumevamo meku četkicu za zube (iako mnogi misle da će im tvrda bolje očistiti zube, to je zabluda), pastu koja im prija. Pravilni i smisleni pokreti i dovoljna dužina pranja zuba će pomoći da se očiste sve nama dostupne površine, dok su za preostala skrivena mesta dovoljni konac i tečnost za ispiranje usne šupljine.

Pri svakoj poseti stomatologu možete dobiti pravilne informacije i motivaciju za pravilno odražavanje higijene usta i zuba, šta bi trebalo uvesti u tu rutinu, a šta izbegavati.

Vreme je godišnjih odmora. Šta od pribora za oralnu higijenu treba poneti na odmor?

- U kofer spakujte četkicu za zube, pastu, interdentalnu četkicu i tečnost za ispiranje usne duplje.

Šta kad nas problem sa zubima zatekne na letovanju?

ZUBOBOLJA - Popiti analgetik (npr. brufen, nimulid, kafetin...). U slučaju otoka staviti hladnu oblogu sa spoljašnje strane obraza. Ne ispirati alkoholom i ne utrljavati aspirin na zub ili desni.

FRAKTURA ZUBA - Često se dešava kod dece. Kod pojave otoka staviti hladne obloge sa spoljašnje strane, popiti analgetik protiv bolova i, ukoliko postoji krvarenje, zagristi sterilnu gazu na nekih desetak minuta. Polomljeni deo zuba sačuvati jer se u nekim slučajevima može iskoristiti za rekonstrukciju. ZUBNI APSCES (nakupina gnoja koji je uzrokovan bakterijskom infekcijom) - Hitno posetiti stomatologa! Infekcija se može proširiti i ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

RASCEMENTIRANI MOST, KRUNICA - Nemojte koristiti superlepak! U apoteci postoje sredstva za lepljenje totalnih proteza koja vam mogu poslužiti kao prva pomoć.

foto: Shutterstock

I za kraj nam recite šta je, pored pranja, još važno za zdravlje zuba?

- Osim pravilnog i redovnog održavanja oralne higijene, veoma je bitno da se hranite zdravo, da unosite što manje ugljenih hidrata i što više tečnosti. I, naravno, da redovno idete na kontrole kod zubara!

Alarm za uzbunu

Reagujte čim osetite bol

Ne ignorišite simptome kao što su trenutni bol na hladno, slatko ili kiselo. Nemojte zanemarivati bolove na zagrižaj, jer su oni sigurni znaci da se s vašim zubom ili zubnim tkivom nešto događa!

Ovo treba znati Nega usne duplje kod beba

Posebnu pažnju treba posvetiti nezi usne duplje novorođenčadi i dece koja sisaju ili dobijaju dohranu preko flašice. S obzirom na to da ovako mala deca ne peru zube, potrebno je s vremena na vreme očistiti jezik i desni beba komadićem gaze obmotane oko prsta, ili specijalnim "bebi četkicama za zube". One su napravljene od silikona ili posebne hipoalergijske gume, navlače se na prst roditelja kao naprstak, a na vrhu imaju mekane bodlje ili kvržice kojima se može očistiti jezik beba, a takođe se mogu masirati desni, koje su naročito pogođene u periodu rasta zubića.

foto: Profimedia

(Kurir/Nataša Urošev, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track