KO JOŠ NE VOLI SMOKVE: Voće koje podmlađuje i leči
Foto: Shutterstock

Zašto bi ih trebalo jesti što češće

KO JOŠ NE VOLI SMOKVE: Voće koje podmlađuje i leči

Život -

Blago iz prirode Ako pojedete samo nekoliko smokava u toku dana, obezbedili ste sebi dovoljan unos vitamina i minerala

Smokva se decenijama koristi u narodnoj medicini, a njihova primena se preporučuje onima koji pate od povišenog holesterola, jer sadrže više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća. Naročito su bogate pektinom i vlaknima koji snižavaju nivo holesterola u krvi.

Samo pet smokava dnevno osigurava više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je i bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma.

foto: Shutterstock

Prevencija raka

Naučno je dokazano da ekstrakt smokve, njihov sastojak benzaldehid, doprinosi smanjenju mogućnosti da se pojavi tumor. Ovo voće je pokazalo odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, veruje se da pomažu i kod raka dojke u periodu nakon prestanka menstruacije.

Smanjuju holesterol

Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Osim holesterola, na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno delovanje smokava na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli, koje sadrže smokve, vežu se za molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

foto: Shutterstock

Prevencija srčanog udara

Omega-3 i omega-6, kojima smokve obiluju, važne su za zdravlje kardiovaskularnog sistema. One su dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak.

Pomoć u lečenju dijabetesa

Zbog količine šećera koji sadrži, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korišćenja. Ipak, ako se koriste umereno, može da dovede do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

foto: Shutterstock

Poboljšavaju pamćenje

Redovno uzimanje smokava sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri smokve (ili suve) osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa za organizam.

Protiv nastanka akni

Viljuškom napravite masku od unutrašnjosti tri sveže smokve i jedne kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži 15-20 minuta da se osuši i isperite. Istu masku možete naneti na usne kako biste se rešili ispucale kože i mrtvih ćelija.

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track