OVIH 10 NAMIRNICA NIKAKO NE PODGREVAJTE U MIKROTALASNOJ: Mogu biti kancerogene, ili izazvati problem sa OČIMA I DISANJEM
Foto: Profimedia

OPASNO

OVIH 10 NAMIRNICA NIKAKO NE PODGREVAJTE U MIKROTALASNOJ: Mogu biti kancerogene, ili izazvati problem sa OČIMA I DISANJEM

Život -

Mikrotalasna rerna je mnogima spas u domaćinstvu, pogotovo kada je potrebno nešto brzo spremiti ili podgrejati. Ipak, neke namirnice jednostavno ne smete stavljati u nju. Posebno je opasno stavljati ovih 10 namirnica.

1. Tvrdo kuvana jaja

Nagli rast temperature u mikrotalasnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kuda da izađe, pa jaje može eksplodirati. Vrlo je verovatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrotalasnoj, nego tek kada ga izvadite. Da bi izbegli ovakav scenario, isecite jaje na komadiće pre stavljanja u mikrotalasnu ili ih uopšte nemojte stavljati unutra.

foto: Printscreen

2. Majčino mleko

Mnoge majke čuvaju svoje mleko za kasniju upotrebu, što je dobro, ali ono se nikako ne sme zagrevati u mikrotalasnoj jer se toplina neravnomerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih tačaka pa se beba može opeći. Umesto toga, zagrejte ga pod toplom vodom ili u mikrotalasnoj zagrejte šoljicu vode i onda bočicu s mlekom stavite u tu čašu.

foto: Profimedia

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže hemikalije i konzervanse koji produžavaju rok trajanja, a podgrevanjem ti konzervansi postaju samo još više nezdravi. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno zagreavanje prerađenog mesa u mikrotalasnoj podstiče oksidaciju holesterola.

foto: Profimedia

4. Pirinač

Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgravanje pirinča u mikrotalasnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuvan pirinač u sebi sadrži bakterije koje mogu preživeti kuvanje u mikrotalasnoj rerni. U trenutku kada pirinač skuvan u mikrotalasnoj izvadite napolje i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo prijatne probavne smetnje.

foto: Profimedia

5. Piletina

Najvažnija stvar koju treba da znamo o mikrotalasnim rernama je to da njihova toplina ne ubija uvek bakterije, jer ove rerne greju hranu samo spolja. Zbog toga, hrana osetljiva na bakterije, u mikrotalasnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija. Zbog toga je važno da temeljno skuvamo piletinu kako bismo eliminisali bakterije iz nje. Mikrotalasna ne može potpuno i ravnomerno skuvati svaki deo piletine koja ima veću gustinu proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrotalasnoj.

foto: Shutterstock

6. Lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće može da sadrži visoke koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan, njegova mogući prelazak u nitrit i potom u nitrozamin, što se događa u mikrotalasnoj rerni, deluje kancerogeno.

foto: Shutterstock

7. Cvekla

Ista stvar koja se događa kod spanaća i ostalog listanog povrća važi i za cveklu.

foto: Profimedia

8. Ljute papričice

Ako ih stavite u mikrotalasnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin (hemikalija koja im daje ljutost) - u vazduh. Ta hemikalija može uzrokovati probleme s očima i disanjem.

foto: Profimedia

9. Voće

Voće, kao što su jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se 'kuva' u mikrotalasnoj, zbog čega bi moglo 'eksplodirati'. Stoga, ako već morate, pre stavljanja u mikrotalasnu, napravite rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.

foto: Profimedia

10.Krompir

Problem s krrompirom nije u samom podgreavanju, nego u načinu skladištenja nakon pripreme. Ako se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam, a posebno ako je krompir zamotan u foliju i nema dodira s kiseonikom. Podgrevanje krompira neće uvek ukloniti ovu bakteriju.

Kurir.rs/Reader's Digest/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track