Najnovije vesti

ŠTO VIŠE ČOKOLADA POJEDETE, TO STE PAMETNIJI: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu ČEGA!
Ilustracija, Foto: profimedia

UŽIVAJTE BEZ GRIŽE SAVESTI

ŠTO VIŠE ČOKOLADA POJEDETE, TO STE PAMETNIJI: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu ČEGA!

Zdravlje

Ljubitelji čokolade, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovna konzumacija čokolade korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite da očuvate svoju memoriju i poboljšate razumevanje, navalite na čokoladu bez griže savesti!

 

U istraživanju o čokoladi je učestvovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina, a istraživale su se njihove prehrambene navike, kao i njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovna konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.

 

foto: profimedia

Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u materija koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakao. Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mlečna i bela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?!

 

U 16. vekučokolada je doplovila do Evrope i tada je korišćena kao lek za prehladu i grip, dok nam danas više služi kao uteha ili slatki greh. 

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Miss7.24sata.hr/Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...