DR MIRKO JOVANOVIĆ O INKONTINENCIJI: Slaba bešika je veliki problem, a OVO će vam pomoći
Foto: Profimedia

NEVOLJNO PRAŽNJENJE URINA

DR MIRKO JOVANOVIĆ O INKONTINENCIJI: Slaba bešika je veliki problem, a OVO će vam pomoći

Život -

Užasnuti ste, tragove mokraće nalazite na donjem vešu čim potrčite ili podignete teret, ne stižete na vreme do toaleta... Nije smak sveta, stanje može da se poboljša bez obzira na godine života

Da li vam se nekad dogodilo da vam donji veš bude mokar, da urin pobegne kad promenite držanje tela, posebno kad skočite iz ležećeg ili sedećeg u stajaći položaj? Ako nije, sigurno ste čuli da neko kaže kako će se upiškiti od smeha. To i bukvalno može da se dogodi, a vama na mogućnost da počinjete da gubite kontrolu nad bešikom, uz smeh, možda ukažu i kijanje i kašljanje, makar to bila i jedna kap. Tako počinje.

Obratite se odmah lekaru, oslabljeni mišići karličnog dna koji drže bešiku na mestu, odnosno manje funkcionalni sfinkteri - mišići koji zatvaraju uretru, mogu da vas dovedu u veći problem. Nećete ni primetiti, a kvalitet vašeg života će biti ugrožen, upozorava prim. dr sc. med. Mirko Jovanović, specijalista urologije iz Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije. Dobra vest je da ne moramo da trpimo, leka ima.

foto: Privatna Arhiva

Da li je ovo stanje akutno ili hronično? - Može da bude i akutno i hronično. Infekcije, kamen u bubregu ili mokraćnom kanalu, ali i neka povreda mogući su razlozi za akutni nevoljni gubitak mokraće. Da bi se sprečio, treba da se sanira osnovna bolest.

Šta podrazumeva hronični tip? - Hronična inkontinencija javlja se kao stresogena ili urgentna, usled slabljenja mišića karlice, odnosno prevelike aktivnosti bešike koja se prazni na slabe podsticaje.

BROJNI UZROCI Zašto nam se to događa? - Starost, trudnoće, vaginalni porođaji, gojaznost, dijabetes, hormonske terapije, histeroktomija uzrokuju slabljenje mišića i tkiva kod žena. Kod pripadnica lepšeg pola izazivaju ih ginekološki problemi, kod muškaraca je uglavnom krivac poremećena funkcija prostate. Stanje može da bude i posledica oštećenja nervnog sistema, kičmene moždine ili porodične istorije bolesti.

Da li način života slabi bešiku? - Nekvalitetna ishrana i pušenje takođe su označeni kao krivci. Konzumiranje alkohola i fizička (ne)aktivnost takođe mogu da doprinesu da nam beži urin.

Čini se da je kod žena ovaj problem više izražen. - Jeste, od nekontrolisanog mokrenja pati skoro 40 odsto žena. Nažalost, manje od polovine je o ovom problemu razgovaralo s lekarom, premda su se rešenja dramatično promenila od vremena njihovih majki i baka. Žene treba da znaju da danas ne moraju da žive s ovim stanjem; ni muškarci, oko 30 odsto pripadnika jačeg pola muči ovaj problem.

BOLJA DIJAGNOSTIKA - Obuhvata UZ pregled, kompletno biohemijsko i makrobiološko ispitivanje, pregled unutrašnjosti bešike s probom na stres, merenje pritiska u bešici i protoka urina, merenje zaostatka urina nakon uriniranja, a ako je potrebno i dodatna radiološka ispitivanja.

Kako se određuje terapija? - Određuje se prema uzroku, terapija je raznovrsna. Uglavnom se kod stres inkontinencije preporučuju Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice i kružnih mišića oko brata bešike. Naizmenično stezanje i puštanje mišića vagine (na po 5 sek 10-15 puta) ženama može da pomogne, važno je da ih obuči iskusni lekar kako da pravilno obavljaju vežbe. Kod ove vrste, ali i kod nagonske inkontinencije pomaže i elektroterapija kojom se stimulišu slabi mišići. Uz terapiju lekovima, dobre rezultate daje i akupunktura.

Šta je biofidbek? - Podrazumeva vođenje dnevnika uriniranja i merenje reakcije tela pomoću elektronskih uređaja. To pacijentima pomaže da bolje prate rad bešike i kontrolišu njeno pražnjenje.

MREŽICA JE SPAS Ako sve to ne pomogne? - Najsavremeniji veštački materijali i nove tehnologije danas olakšavaju rešavanje problema. Plasiranje specijalnih traka i mrežica ispod mokraćnog kanala i bešike brzo i efikasno se rešava problem. Samo se u najtežim slučajevima umesto sfinkera ugrađuje veštački zatvarač bešike.

Šta je vaš savet? - Treba se okrenuti minimalno invazivnim oblicima tretmana. Manji je bol i kraći period oporavka - plasiranje mrežice obavlja se u dnevnoj hirurgiji, proces zarastanja je izuzetno brz, baš kao i povratak redovnim aktivnostima.

TIPOVI INKONTINENCIJE

FUNKCIONALNA: fizičko ili mentalno oboljenje sprečava pacijenta da stigne do toaleta na vreme STRES: curenje urina tokom fizičkih aktivnosti, kijanja, kašljanja, smejanja URGENTNA: iznenadna i intenzivna potreba za uriniranjem čak i ako je pacijent skoro bio u toaletu PRELIVNA: curenje urina kad se bešika ne isprazni u potpunosti POMEŠANA: kombinacija urgentne inkontinencije i stres inkontinencije

INTENZITET OBOLJENJA

SLAB: povremeni gubitak urina; nekoliko kapljica SREDNJE OZBILJAN: povremeni gubitak urina; mokar donji veš OZBILJAN: kontinuirani gubitak urina; mokra odeća

SAVET PLUS Ako počne da vas muči slaba bešika, ne odustajte od seksa. Često je dovoljno da pre odnosa ne pijete alkohol, kafu i čaj i da ispraznite dobro bešiku. Rizik od curenja urina možete da umanjite i promenom položaja: odaberite onaj u kom će vaš partner vršiti manji pritisak na bešiku i mokraćni kanal.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja