Najnovije vesti

DR RAJKO MILOŠEVIĆ ZA LENU O ANEMIJI: Krvna slika ukazuje na brojne bolesti, a evo koliko često treba da je proveravate!
Foto: Shutterstock.

VEOMA RASPROSTRANJENA

DR RAJKO MILOŠEVIĆ ZA LENU O ANEMIJI: Krvna slika ukazuje na brojne bolesti, a evo koliko često treba da je proveravate!

Zdravlje

Blaga ili ozbiljna, privremena ili stalna, malokrvnost zaslužuje svu vašu pažnju. Lečenje zavisi od uzroka i težine stanja.


Simptomi poremećaja krvi su brojni, a vi ih često zanemarujete. Ne bi trebalo - prostim vađenjem krvi hematolog može da ustanovi da li je možda reč o urođenom ili ozbiljnom obliku bolesti koji vas tišti, to jest da li se radi o epizodi zbog koje neće biti potrebno dalje ispitivanje.


- Brza i precizna dijagnostika je od velikog značaja za pravovremeno i efikasno lečenje - poruka je prim. dr sc. med. Rajka Miloševića iz Polikliničko-dijagnostičkog odeljenja Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

 

foto: Shutterstock.

Zašto hematologija nema konkurenta?


- Bavi se dijagnostikom i terapijom, ali i prevencijom i prognozom urođenih i stečenih poremećaja krvi.


Koliko često treba proveravati krvnu sliku?


- Krvna slika nam daje uvid u opšte zdravstveno stanje organizma i zato ovu analizu treba raditi u sklopu svakog sistematskog pregleda, dva puta godišnje. Pokazuje nam broj eritrocita, leukocita i krvnih pločica koje učestvuju u zgrušavanju krvi, a smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca i prosečnog sadržaja hemoglobina ukazaće na postojanje nekog oblika anemije.

 

NEMA ŽIVOTA BEZ KISEONIKA


Zašto je hemoglobin važan?


- Hemoglobin je metaloprotein koji sadrži gvožđe, nosilac je kiseonika u krvi. Nizak nivo hemoglobina je prvi znak postojanja anemije, a to je i najčešći oblik anemije.


Da li su potrebne pripreme pre vađenja krvi?


- Realni rezultati se dobijaju u jutarnjim satima. Pacijent bi trebalo da se pridržava sledećih uputstava: 12-14 sati pre vađenja krvi da ne unosi hranu u organizam, smanji unos tečnosti, ne konzumira alkohol. Cigarete takođe treba izbegavati u tom periodu, a dan pre laboratorijske analize nije poželjno ni da budemo preterano fizički aktivni.


Šta dovodi pacijenta u laboratoriju?


- Svima znani simptomi (malaksalost, vrtoglavica, lupanje srca), a trebalo bi i noćni grčevi u mišićima ruku i nogu, gubitak apetita, mučnina, poremećaj vida, povišena temperatura, promene na koži, produženo krvarenje nakon povrede, pad imuniteta, proređivanje kose, krzanje noktiju...

 

foto: Profimedia

Pojedini pacijenti kažu da nisu imali simptome.


- Pojedine bolesti mogu da se jave bez ikakvih propratnih simptoma, a upravo rano otkrivanje može da bude od presudnog značaja u lečenju. I zbog toga je potrebno analizu krvi raditi češće.

 

GVOŽĐE SE MOŽE NADOKNADITI

 

Da li je za sve kriv nedostatak gvožđa?


- Uglavnom, i on se može uspešno nadoknaditi.


Kuje li se gvožđe dok je vruće?


- Brza dijagnostika i adekvatna terapija brzo će i rešiti problem. Lečenje treba prepustiti lekaru hematologu, koji će stručno otkloniti ovaj problem i druge poremećaje u krvnoj slici.


Na šta još treba obratiti pažnju?


- Hematologija se bavi i poremećajima homostaznog sistema, to jest sklonošću ka pojačanom krvarenju (modrice, krvarenje iz nosa, dugotrajan menstrualni ciklus); sklonošću ka pojačanom zgrušavanju krvi / trombofiliji urođenog ili stečenog karaktera (čime su pogođene trudnice), kao i uvećanjem limfnih žlezda.

 

UZROCI I FAKTORI RIZIKA


Smanjen unos gvožđa u ishrani, gubitak krvi i loša apsorpcija/upijanje unetog gvožđa iz creva najčešći su uzroci malokrvnosti. Razlozi zbog kojih je potrebna njegova nadoknada mogu da budu i krvarenje iz digestivnog trakta (rak želuca, hemoroidi), obilna menstrualna krvarenja, trudnoća, ubrzan rast i razvoj kod dece. Nedostatak folne kiseline i vitamina B12 (perniciozna anemija) često je kod obolelih od hroničnog gastritisa; reumatoidni artritis, bubrežna slabost i druge bolesti takođe mogu da prouzrokuju anemiju, kao i nasledni poremećaji (talasemija - manjak hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca). Bolesti ćelija koštane srži su među najopasnijim uzrocima anemije.


SIMPTOMI ANEMIJE


- nedostatak energije; umor
- bledilo
- glavobolja
- razdražljivost
- slabost; malaksalost
- nedostatak vazduha
- vrtoglavica; nesvestica
- lupanje srca; ubrzan rad srca
- promene na noktima i jeziku; sindrom nemirnih nogu

 

NAJVAŽNIJE ANALIZE


- krvna slika
- gvožđe (Fe)
- feritin (protein u telu koji se vezuje za Fe)
- transferin (protein koji transportuje Fe u krvnoj plazmi)
- TIBC (ukupan kapacitet vezivanja Fe)
- UIBC (rezervni kapacitet Fe)
- B12 vitamin
- folna kiselina

 

foto: Profimedia

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...