15 OBAVEZNIH NAMIRNICA U ISHRANI DECE: Sjajnog su ukusa i sadrže sve što je potrebno! ZDRAVO I UKUSNO!
Foto: Shutterstock

JELOVNIK

15 OBAVEZNIH NAMIRNICA U ISHRANI DECE: Sjajnog su ukusa i sadrže sve što je potrebno! ZDRAVO I UKUSNO!

Život -

Mnogi roditelji će se složiti da nije lako naterati mališane da se hrane pravilno, ali postoje mnoge namirnice koje sadrže sve što im je potrebno

Detinjstvo je ključan period za rast i razvoj, zato učite decu zdravim navikama, tako što ćete postepeno uvoditi određene namirnice u njihov jelovnik.

Deca koja jedu potrebnu količinu zdrave hrane i dovoljno su aktivna imaju osnovu za zdrav život i u manjem su riziku od razvoja dugoročnih zdravstvenih problema.

Mnogi roditelji će se složiti da nije lako naterati decu da se hrane zdravo. Srećom, postoje mnoge namirnice sjajnog ukusa koje sadrže sve što je deci potrebno, a mi smo izdvojili neke od njih.

MLEKO

Kalcijum i fosfor su minerali neophodni za zdrav razvoj kostiju, a najviše ih ima u mleku. I ne samo to - mleko sadrži i proteine, vitamin A i D, magnezijum.

foto: Shutterstock

OVAS

Žitarice ili cerealije u ishrani obezbeđuju veći deo energije za igru, pažnju u školi i razne druge aktivnosti. Ovas je jedna je od najhranljivijih žitarica. Smatra se da je dobar izvor rastvornog vlakna beta-glukana, koji smanjuje nivo holesterola u krvi. Osim toga, sadrži vitamine B grupe, vitamin E, bakar, gvožđe, cink, magnezijum i fosfor.

foto: Shutterstock

KOŠTUNJAVO VOĆE

Sadrži zdrave masti, koje su deci potrebne za rast i razvoj, kao i za zdravlje srca. Zato što pre naviknite decu na ove zdrave „grickalice“.

KUPUS

Zbog hrskavog i blagog ukusa, deca ga obično vole više od drugih zeleniša. Baš kao brokoli i kelj, kupus sadrži fitonutrijente koji smanjuju rizik od nastanka mnogih vrsta kancera, a takođe poboljšavaju varenje. Osim toga, kupus uklanja štetne toksine iz organizma, pa je odličan u dečjoj ishrani.

foto: Zorana Jevtić

BROKOLI

Prepun je vlakana, koja su dobri ugljeni hidrati, veoma korisni za razvoj dece. Brokoli takođe ima dosta vitamina i minerala koji pomažu boljem vidu, a dobri su i za regeneraciju oštećenih ćelija.

foto: Profimedia

PARADAJZ

Bogat je vitaminima C i E, nijacinom, vitaminom K, kao i folnom kiselinom, a lepu crvenu boju paradajzu daju karoteni i likopen, koji pozitivno utiču na ceo organizam.

SPANAĆ

Ovo povrće sadrži visok procenat antioksidansa koji čuvaju kožu od oštećenja, a popravljaju čak i funkciju imuniteta. Takođe, spanać ima visok procenat gvožđa, vitamina K i magnezijuma, elementa koji je važan za zdravlje kostiju.

foto: Shutterstock

CIMET

Istraživanja pokazuju da ovaj začin može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, a najbolje je da svom mališanu cimet poslužite tako što ćete ga posuti preko palačinki, ubaciti u jogurt, a možete da probate i s dobrim starim sutlijašem.

BOROVNICE

foto: Shutterstock

Ovo voće je savršeno za „usput“, pa može da bude ukusna užina pre ručka. Pošto sadrže mnogo antioksidansa, ove male bobice koriste se u prevenciji raka i drugih bolesti. Bogate su i organskim kiselinama koje su korisne za organizam: limunskom i jabučnom. Osim toga, borovnice sadrže i folnu kiselinu, koja je neophodna za zdravlje.

TUNA I LOSOS

Riba je prepuna omega-3 masnih kiselina, koje su nezamenljive za razvoj mozga i zdravo srce.

JOGURT

Deca obično vole jogurt, a on je neophodan za pravilan razvoj jer sadrži brojne vitamine i minerale, uključujući kalcijum, protein, vitamin B, cink i fosfor.

foto: Shutterstock

KAKAO

Kakao u prahu sadrži jednu od najvećih koncentracija flavonoida, jedinjenja poznatog po tome što reguliše krvni pritisak, a može i da zaštiti kožu od sunca. Međutim, kakao ne bi trebalo da dajete deci do treće godine. Kakao ne sadrži samo antioksidanse već i kofein, kao i teobromin (materija po delovanju slična kofeinu), ali i arome koje mogu da izazovu alergiju kod deteta.

JAJA

Jaja su jedna od retkih namirnica od koje možete da napravite više obroka različitih ukusa i tekstura. Puna su proteina i sadrže ogromne koncentracije holina (hranljive materije od vitalnog značaja za razvoj mozga kod male dece).

foto: Profimedia

BUNDEVA

U njoj se kriju ugljeni hidrati koji su lako razgradivi, pa je odlična za decu. Takođe, bundeva sadrži i prehrambena vlakna, kao i mnoštvo vitamina, minerala i fitohemikalija, a ističe se bogatstvom beta-karotena.

PASULJ

Ovo povrće preporučuje se u dečjoj ishrani jer je odličan izvor proteina, vlakana i kalcijuma. Budući da sadrži dosta lekovitih materija, veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju ekcemi, bolesti zuba, anemija, pad imuniteta i razne infekcije.

foto: Shutterstock

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track