DOKTORKA LJILJANA JOVANOVIĆ UPOZORAVA NA RIZIK: Osvestite se, grip treba da se shvati ozbiljno!
Foto: Shutterstock

KAKO NAJBOLJE DA GA PREDUHITRITE

DOKTORKA LJILJANA JOVANOVIĆ UPOZORAVA NA RIZIK: Osvestite se, grip treba da se shvati ozbiljno!

Život -

Vakcinacija je najsigurniji vid zaštite: nećete zakačiti opasan virus ili ćete sprečiti težak tok bolesti i sekundarne komplikacije - koje mogu da vas koštaju i života

Sezonski grip naglo nastaje, uvek je praćen dobrano povišenom temperaturom, osećanjem velike iscrpljenosti, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, često nepodnošljivim kašljem.

U Evropi je registrovano već nekoliko slučajeva obolelih, kod nas se povećan broj pacijenata sa akutnom, krajnje neprijatnom kapljičnom infekcijom beleži uglavnom tokom januara i februara. Možda i porani kao pre nekoliko godina, pa je novembar pravi mesec da donesete odluku da se vakcinišete s obzirom na to da je potrebno da prođe najmanje dve do tri nedelje od vakcinacije kako biste stekli imunitet i spasli se eventualnih komplikacija koje debelo mogu da vas koštaju.

foto: Privatna Arhiva

NE POTCENJUJTE VIRUSE - Ne čekajte ovo infektivno oboljenje nespremni. Najtežu virusnu bolest organa za disanje možete da prebolite bez većih muka, u kućnim uslovima, ali i da na svojoj koži osetite brojne komplikacije koje mogu da vas odvedu na bolničko lečenje - poruka je čitaocima Lene dr Ljiljane Jovanović, lekara opšte prakse DZ Voždovac u Beogradu.

Nije isključen ni smrtni ishod? - Jedna od ozbiljnih ranih komplikacija gripa je upala pluća, moguć je i smrtni ishod. Kasnije komplikacije se odnose na izraženu srčanu slabost, nastanak aritmija, javljaju se neurološki problemi...

Da li nas je 2009. godina, kad je obolelo dva miliona stanovnika Srbije, konačno naučila da je u vakcini spas? - Grip lako dobija razmere epidemije, pa čak i pandemije. Toga su i građani postali svesni. Ove godine je naručeno više vakcina nego prošle, zainteresovanost ljudi da se vakcinišu je izraženija, a lekari zajedno s medijima, što i Lena čini, treba češće da se bave ovom temom i u iduću sezonu ćemo sigurno ući sa još boljim rezultatom.

Zašto je to važno? - Zato što je vakcina protiv gripa svakako najsigurniji i najbezbedniji vid individualne, ali i kolektivne zaštite: vakcinacija se sprovodi u cilju redukovanja obolevanja i umiranja, odnosno redukovanja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu, populaciji. Što je veća vakcinisanost, to je i dobitak za narodno zdravlje veći: bolest se ne širi, posredno su zaštićene i osobe koje iz nekih razloga ne mogu da se vakcinišu.

VAKCINA JE BEZBEDNA Koliko je vakcina bezbedna? - U sastav vakcine za predstojeću sezonu gripa uz dva tipa A virusa uvrštena su i dva tipa B virusa i ona je bezbedna. Eventualni neželjeni efekti su crvenilo i bol na mestu uboda, a manje od jedan odsto vakcinisanih razvije blago povišenu temperaturu, bol u mišićima... Sve to nestaje za nekoliko dana, uglavnom do tri dana.

Da li su to zapravo simptomi blažeg oblika gripa? - Nisu. Vakcina ne može da izazove grip.

Šta ako obolimo i pored vakcine? - Nijedna vakcina ili lek nisu efikasni 100 odsto. A kad je vakcina protiv gripa u pitanju, mnogo toga zavisi od soja virusa, ali i starosti osobe, njenog opšteg zdravstvenog stanja. Bez obzira na nivo efikasnosti, koji je visok, dokazano je da se vakcinacijom upala pluća i bolničko lečenje redukuju za 70 odsto, smrtnost za 80 odsto - klinička slika bolesti je daleko povoljnija.

SPROVODITE HIGIJENSKE MERE Kakva je u tom slučaju terapija? - Terapija je, kod nekomplikovanih slučajeva, uglavnom simptomatska. U slučaju povišene temperature (niže od 38°C), glavobolje, bolova u mišićima, mogu da se koriste sredstva za snižavanje temperature. Grebanje u grlu smanjuje se upotrebom sprejeva, sisanjem oribleta, ispiranjem fiziološkim rastvorom, čajem od žalfije... Sirupi biljnog porekla umiriće kašalj, inhalacija i sprejevi na bazi morske soli smanjiće sekreciju iz nosa ukoliko postoji.

Da li pomažu antibiotici? - Samo ako se virusnoj infekciji gripa pridružila i bakterijska. To jedino lekar može da potvrdi, bez konsultacije s njim korišćenje antibiotika je kontraproduktivno!

Pored vakcine, kako još možemo da se zaštitimo? - Treba da izbegavamo kontakte s bolesnima, ne prilazimo im bliže od dva metra, peremo često ruke vodom i sapunom, ne dodirujemo oči, nos, usta, dezinfikujemo radne površine i kvake ako smo u blizini gripozne osobe, vetrimo prostorije, štitimo nos i usta u gradskom prevozu, izbegavamo javne skupove...

RIZIČNE GRUPE: - srčani i bubrežni bolesnici, dijabetičari - bolesnici s hroničnim poremećajima plućnog sistema - osobe s hroničnim neurološkim poremećajima - osobe poremećenog imunološkog sistema (uključujući HIV/AIDS) - oboleli od malignih bolesti - trudnice - stariji od 65 godina - deca mlađa od pet godina - primaoci transplantata

DOBRO JE ZNATI Preosetljivost na jaja, proteine piletine, neomicin i formaldehid, teške reakcije (izuzetno retke) na prethodnu dozu vakcine najčešće su kontraindikacije. Davanje vakcine će biti privremeno odloženo ako imate neku akutnu bolest, temperaturu preko 38,5. Ujedno, imunološki odgovor može da bude oslabljen ako koristite imunosupresivnu terapiju (kortikosteroidi, citotoksični lekovi, radioterapija).

TRUDNICE, OPREZ! Virus gripa, ako je trudnica dobrog opšteg zdravlja i bolest blaža, ne može da naškodi bebi zbog zaštitne uloge placente. Ipak, moguće su komplikacije - upala pluća, bronhitis... smrtnost je četiri puta veća nego kod obolelih žena koje nisu trudne. Najveći rizik po trudnoću i bebu predstavlja visoka temperatura. Javite se doktoru već sa prvim simptomima kako bi sve potrebne mere preduzeli na vreme, posavetujte se kako da temperaturu držite na bezbednom nivou (ispod 38). Naravno, najbolji vid prevencije je vakcinacija.

(branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja