GRICKAJTE SEMENKE SUNCOKRETA DO MILE VOLJE! Ovo je 5 razloga zašto ih treba jesti! Čine čuda za ZDRAVLJE!
Foto: Shutterstock

Zdrave grickalice

GRICKAJTE SEMENKE SUNCOKRETA DO MILE VOLJE! Ovo je 5 razloga zašto ih treba jesti! Čine čuda za ZDRAVLJE!

Život -

Idealna su zamena za sve kupovne grickalice, koje su neretko i štetne. Nisu ukusne kao omiljeni čips, ali su neuporedivo zdravije

Svi ponekad posežemo za nezdravim grickalicama ignorišući činjenicu da one ne utiču samo na naš struk nego i na celokupni organizam. Ako volite grickalice, onda odaberite one koje su zdrave i pune nutrijenata, poput semenki suncokreta.

Pomažu pri vežbanju

Ako se bavite fizičkom aktivnošću, trebalo bi da paziti na ishranu kako biste nadomestili sve važne nutrijente i elektrolite koji vam daju energiju s jedne strane, a s druge omogućuju oporavak mišića nakon vežbanja. Semenke suncokreta sadrže tijamin, to jest vitamin B1, koji ima važnu ulogu u upravljanju energijom u telu tokom i nakon vežbe. Šaka semenki dugo će vas zadržati sitim.

foto: Profimedia

Vraćaju ravnotežu hormonima

Semenke suncokreta sadrže mnoštvo različitih enzima koji regulišu hormone u telu. Posebno za žene, enzimi iz semenki regulišu proizvodnju estrogena i progesterona i pomažu u ublažavanju simptoma PMS. Stvaraju ravnotežu hormona štitne žlezde, ali i smanjuju osećaj mučnine u prvom tromesečju trudnoće. Vitamin B6 iz semenki takođe pomaže u metabolizmu i sintezi proteina, čime pomaže čitavom organizmu.

foto: Shutterstock

Za zdravo srce

Semenke suncokreta utiču na zdravlje kardiovaskularnih sistema. Deluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E, koji je važan za srce, a takođe imaju i dobar uticaj na sniženje holesterola i krvnih lipida. Samo 28 g suncokretovih semenki pečenih na ulju obezbeđuje 76 odsto preporučene doze vitamina E. Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem (kancer i bolesti srca). Ove semenke takođe imaju i mnogo magnezijuma, koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Podstiču sitost

Semenke suncokreta su bogate kalorijama, zbog čega će telo dobiti osećaj sitosti čak i s malim količinama. Dodatno, svojim sastojcima snižavaju nivo lošeg holesterola.

Olakšavaju probavu

Ako imate probleme sa zatvorom ili patite od sindroma iritabilnog creva, semenke suncokreta mogu pomoći. One sadrže enzime koji regulišu lučenje probavnih sokova i eliminišu toksine iz tela, pa na taj način probavni sistem funkcioniše besprekorno.

foto: Profimedia

Kurir.rs / Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track