Najnovije vesti

SAMO OVAKO ĆE VAS MASKA ZAŠTITITI OD KORONAVIRUSA! Morate pravilno da je stavite, a OVO je znak da treba da je ZAMENITE!
Foto: Profimedia

važno je znati

SAMO OVAKO ĆE VAS MASKA ZAŠTITITI OD KORONAVIRUSA! Morate pravilno da je stavite, a OVO je znak da treba da je ZAMENITE!

Zdravlje

Od prve vesti o koronavirusu od kojeg je do sada preminulo već dve i po hiljade ljudi govori se o zaštitnim maskama, te potražnja za njima uporno skače. 

U Italiji je zbog koronavirusa "vanredno stanje" - virus se rapidno širi, kao i u Iranu. Francuka je preduzela hitne mere zbog predostrožnosti, dok stručnjaci u našoj zemlji poručuju da je sve spremno ukoliko se i kod nas pojavi prvi slučaj kovida - 19.

Svetska zdravstvena organizacija, inače, objavila je smernice šta da radite ukoliko se nađete u ugroženom području, kao i kako pravilno staviti masku. Konsultant za prevenciju i kontrolu infekcija ove organizacije Kristin Fransis poručuje - pre nego što stavite masku na lice, operite ruke alkoholom, sredstvom na bazi alkohola, ili sapunom i vodom. Zatim, prekrijte maskom usta, nos i bradu i to tako da nema međuprostora između lica i maske. Bitno je i da izbegavate dodirivanje maske tokom upotrebe. Ukoliko do toga dođe, odmah operite ruke.

Čim primetite da je maska postala isuviše vlažna, zamenite je novom.

Takođe, masku ne smete da koristite više puta. Prilikom skidanja, ne dodirujte prednju stranu maske, nego je odmah bacite u kantu za otpatke, a zatim operite ruke.

Dodatni savet: ukoliko ste zdravi, masku nosite samo ako se brinete o osobi za koju se sumnja da je obolela od infekcije. Nosite masku i ako kijate i kašljete.

foto: Profimedia

Kurir.rs, M.G/Žena/RTS/Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...