OVO SU NAJOPASNIJI MITOVI O KORONAVIRUSU: Razmislite dvaput pre nego što odlučite u šta ćete da verujete!
Foto: Profimedia

Slušajte samo savete lekara

OVO SU NAJOPASNIJI MITOVI O KORONAVIRUSU: Razmislite dvaput pre nego što odlučite u šta ćete da verujete!

Život -

Dosad zaraženo 12 i smešteno na lečenje u NS, BG i Nišu. Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235, zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" 011 2684 566

Veoma je važno da, dok traje opasnost od širenja koronevirusa, budemo dobro i tačno informisani, a za to su zaduženi lekari.

Već su počeli da kruže mitovi o ovom virusu

MIT: TO JE NAJOPASNIJI VIRUS NA SVETU

Puno je drugih virusa koji imaju višu stopu smrtnosti od koronavirusa, prema rečima Ašiš Šarama, lekara iz medicinskog centra Arizona, čak je i grip opasniji jer ju puno više ljudi u godini dobije. Prema podacima ovogodišnja je sezona gripe zahvatila samo u Americi između 26-36 miliona ljudi. Takođe, virus ebole je imao puno višu stopu smrtnosti, ako upoređujem​o​ s koronavirusom.

MIT: KORONAVIRUS SE POJAVIO ZBOG SUPE OD ŠIŠMIŠA

Nema dokaza koji bi podupirali ovu tvrdnju, iako je istina da se ovaj virus može pronaći kod šišmiša. Dr Šarma ipak naglašava kako postoje glasine i to zbog videa koji je snimljen 2016. u Australiji , a u njemu vide kako jede supu od šišmiša te je on ponovno pušten u opticaj nakon pojave virusa i tako izazvao razne reakcije. Nema dokaza da hrana može biti izvor zaraze koronavirusom!

MIT: POSTOJE LEKOVI KOJI POMAŽU

Ne postoji virus koji s​​e​ ​može tretirati lekovima, a koronavirus se tu ne izdvaja. Pomoći vam može sve što koristite kod bilo kojeg​ ​virusnog oboljenja a to je tekućina, odmor i „izolacija“ u domu kako se ne bi zarazio niko od prijatelja ili komšija.

foto: Profimedia

MIT: AKO SE ​“OKUPATE“ ALKOHOLOM MOŽETE SPREČITI INFEKCIJU

Neke osobe veruju da je ovo tačno, da će alkohol i dezinfekcijska sredstva mogu sprečiti zarazu,​ ​ali prema rečima dr Frederika Dejvisa virus ulazi u organizam putem nosa ili usne šupljine.

MIT: KINESKI RESTORANI SU OPASNI

Iako su doživeli veliki pad u broju posetilaca, stručnjaci se slažu u jednom – nema razloga da ih izbegavate.

MIT: PAKETI IZ DRUGIH DRŽAVA MOGU BITI KOBNI

I dalje traje proučavanje ovog virusa i načina na koji utiče na ljude. Većina virusa, poput koronavirusa, ne zadržava se na površini duže vreme, pojašnjava dr. Bhayani.

MIT: NE SMETE PUTOVATI NIGDJE

Izdata su upozorenja vezana za putovanja u krajeve gde vlada epidemija, ali se ne odnose na mesta koja nisu zahvaćena virusom. Istina je da WHO (Svetska zdravstvena organizacija) savetuje da se ukinu zabrane izlaska iz zemlje jer su se pokazale uzaludnim kad je u pitanju širenje epidemije. Ipak, ako ste bolesni, ne bi trebalo da napuštatiezemlju, savetuje WHO.

foto: Profimedia

novicentar.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track