OVOM BRZINOM SE ZAISTA ŠIRI VIRUS! Profesor biohemije detaljno objasnio koliko je KORONA ZARAZNA!
Foto: Profimedia

OD OSOBE A1 DO OSOBE A5

OVOM BRZINOM SE ZAISTA ŠIRI VIRUS! Profesor biohemije detaljno objasnio koliko je KORONA ZARAZNA!

Život -

Gordan Lauc, profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta podelio je na svom Fejsbuk profilu analizu prenosa Covid-19 u Singapuru.

Analizu je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Pacijent A5 je zaražen tako što je sedeo na istom mestu u crkvi na kojem su prethodno sedeli pacijenti A1 i A2 koji u to vreme još nisu imali nikakve simptome. Pacijenti F2 i F3 su se zarazili tako što su sedeli red IZA pacijenta F1 u crkvi", piše u objavi.

Takođe spominju primer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40 do 60 ljudi.

"Ovaj SARS-Cov-2 je jako zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i pre pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i slično. Maska ne štiti vas, već s njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su okej, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu", poručuje Gordan Lauc.

Inače, sama analiza bavi se presimptomatičnim slučajevima prenošenja zaraze korona virusa u Singapuru, gde je prvi zvaničan slučaj detektovan 23. januara 2020. godine. Do 16. marta, potvrđeno je 243 slučajeva. Sam rad dokazuje da je pacijent i pre nego što razvije simptome zarazan, i to oko tri dana pre nego što se pojave prvi simptomi, i dodatno ukazuje na važnost mera društvenog distanciranja i izolacije.

Kurir.rs/K.Đ, Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track