Najnovije vesti

SVI ZNAJU ZA 3 OSNOVNA SIMPTOMA KORONE! Lekari sad upozoravaju na ove NEOČEKIVANE i njih ne treba ignorisati
Foto: EPA / STEFANO CAVICCHI

Saveti lekara

SVI ZNAJU ZA 3 OSNOVNA SIMPTOMA KORONE! Lekari sad upozoravaju na ove NEOČEKIVANE i njih ne treba ignorisati

Zdravlje

Novi korona virus nešto više od mesec dana hara Srbijom, a još duže ostatkom sveta. Naučnici i lekari iz dana u dan dolaze do novog saznanja o njemu, a evo šta se sve u simptomima promenilo od prve pojave KOVID-19.

Prve preporuke SZO za uočavanje simptoma korona virusa glasile su da je korona virus suštinski sličan ostalim respiratornim virusima po simptomima, a da se po ova tri može razlikovati:

Koji su simptomi korona virusa?

  • Kašalj
  • Visoka temperatura
  • Kratak dah
foto: Profimedia

Do danas, ovo su ostali ključni simptomi Covid-19, ali u međuvremenu, ispostavilo se da se pojavilo još onih koji upućuju na zaraženost korona virusom.

Ima i upozorenja naučnika i lekara na pouzdane simptome pored kašlja, temperature i poteškoća u disanju.

Gubitak mirisa

Totalni gubitak mirisa, takozvana anosmija, još ranije je povezivana sa virusima, a trenutno sve veći broj podataka iz niza zemalja snažno ukazuje na to da je "značajan broj" pacijenta ovo doživeo kao jedan od simptoma korona virusa. Neretko je ovo zapravo jedini simptom, navodi u zvaničnom soapštenju britansko udruženje otorinolaringologa.

S druge strane i Američka asocijacija otorinolarinkologa navodi da je jedan od mogućih simptoma gubitak mirisa i ukusa, poznat i kao disgeuzija, kao i da neretko njega ne prate nikavi znakovi respiratorne bolesti, piše u časopisu "Live Science".

foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Problem sa varenjem

Kako pokazuju najnovija istraživanja, pacijenti koji iskuse blage simptome Covid-19, među prvim simptomima imaju dijareju. Kako kažu autori studije, kod ovakvih slučajeva dešava se da se simptomi respiratornih bolesti jave tek kasnije u toku infekcije korona virusom, a često se uopšte i ne pojave.

Glavobolja i nagla vrtoglavica Glavobolja i vrtoglavica takođe mogu da budu znaci virusne infekcije. Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu "The Lancet" oko 8 odsto zaraženih pacijenata prijavilo je glavobolju. Vrtoglavica je takođe zabeležena u nekim slučajevima - one su bile česte ili vrlo jake i nagle.

foto: Profimedia

Konjuktivitis U jedan do tri odsto obolelih javlja se još jedan neobičan simptom - konjuktivitis. "Puno virusnih bolesti može da utiče na oko, obično proizvodeći folikularni tio konjuktivitisa. Zapažamo da Kovid-19 može da utiče na konjuktivitis kod malog broja ljudi", upozorio je oftamolog Visente Dijaz za Univerziteta Jejl, dodavši da virus može da se prenese sekretom iz očiju obolelih.

foto: Profimedia, Shutterstock

Blagi simptomi

Tu su i blagi simptomi koje anemaju nikakve veze sa uobičajenim respiratornim tegobama, a koja uglavnom ukazuju na blaže oblike zaraženosti.

Crvene fleke po telu Francuski naučnici upozoravaju i na učestale primere pacijenata koji su neposredno pred razboljevanje i pojavu glavnih simptoma primetili koprivnjaču ili slične promene u vidu crvenila na koži.

Rane na stopalima Nedavno su španski lekari upozorili na ovaj novi učestali simptom koji se uglavnom javlja kod dece i tinejdžera, ali ume da se pojavi i kod odraslih - lezije, odnosno rane na nogama, slične varičelama.

- To su ljubičaste lezije, vrlo slične varičelama, a obično se pojavljuju na nožnim prstima. Uglavnom zacele bez ostavljanja ožiljka. Savet podijatara savetuje da se obrati pažnja na ovaj simptom jer bi to mogao da bude rani simptom KOVIDA-19 - stoji u saopštenju.

foto: Shutterstock

kurir.rs/blicžena

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...