Najnovije vesti

BILJKA KOJA ČISTI PLUĆA, UBIJA VIRUSE, A NIŠTA NE KOŠTA: Travari se kunu u njenu moć, a evo šta još LEČI!
Foto: Profimedia

U NARODU POZNATA KAO MEDVEĐI LUK

BILJKA KOJA ČISTI PLUĆA, UBIJA VIRUSE, A NIŠTA NE KOŠTA: Travari se kunu u njenu moć, a evo šta još LEČI!

Zdravlje

Medveđi luk ili sremuš sadrži veliku količinu etarskih ulja, vredne minerale, soli, šećer, vitamin C, karotin, belančevine, masti i alicin.

Ukoliko protrljate bilo koji deo biljke među prstima, osetićete karakterističan miris belog luka. Kada pojedete listić sremuša, njegov glavni sastojak alin, pod uticajem kiseonika, pretvara se u alicin koji „miluje" kardiovaskularni sistem i pomaže da krvni sudovi ostanu mladi i elastični. U isto vreme, sprečava da se krv lepi za krvne sudove.

foto: Profimedia

Sremuš što čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Travari kažu da je dovoljan samo gram sremuša dnevno da podstaknete cirkulaciju i da vam krv normalno teče kroz vene. Hematomi i rane koje sporo zarastaju bivaju brzo izlečene ako se premažu svežim sokom od sremuša, a kupke sa njegovim lišćem smiruju nadraženu kožu, ekceme i dermatitis.

Glava - ublažava glavobolju, usporava proces starenja, štiti od moždanog udara, podiže opštu otpornost organizma.

Pluća - olakšava tegobe kod respiratornih bolesti, iskašljavanje i pražnjenje sinusa, pomaže kod gripa i prehlade.

Srce - jača srce i krvne sudove, prevenira kardiovaskularna oboljenja, arteriosklerozu, štiti od infarkta, reguliše krvni pritisak.

Krv - snižava loš holesterol i masnoće u krvi, čisti krvotok.

Stomak - smanjuje tegobe kod gastritisa i čira, podstiče lučenje supstanci koje štite sluzokožu želuca, pozitivno deluje protiv parazita, povoljno utiče na normalizaciju crevne flore, prevenira bolesti jetre i organa za varenje.

Sremuš se najčešće unosi kao salata, a postoji i u obliku sirupa, vina i esencijalnih kapi. Ono što je posebno zgodno kod ove biljke jeste da sama niče, te je možete brati kako u šumi, tako i zasaditi u svojoj bašti za bukvalno nula dinara.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Novosti, Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...