Najnovije vesti

DA LI ŠIVENE MASKE ŠTITE OD ZARAZE Naučnici simulirali kašalj i pratili put kapljica! Evo koje NAJBOLJE šitite od KORONE
Foto: Florida Atlantic University, College of Engineering and Computer Science Prinscreen

Istraživanje

DA LI ŠIVENE MASKE ŠTITE OD ZARAZE Naučnici simulirali kašalj i pratili put kapljica! Evo koje NAJBOLJE šitite od KORONE

Zdravlje

Naučnici sa Univerziteta Florida Atlantik proučavali su efikasnost domaćih maski u zasutavljanju širenja korona virusa

Otkrili su da, ako lice nije pokriveno maskama, kapljice putuju do 3.5 metra u 50 sekundi.

Pamučna šivena maska - sa više slojevima - najviše smanjuju, prema simulaciji, širenje kapljica virusa, iako je na vrhu maske došlo do curenja između nosa i materijala. Kad je lutki stavljena ova maska, kapljice su od lica putovale samo 2,5 centimetara. Maska koja je dobro prijanjala uz nos takođe je dobro funkcionisala, tako da kapljice putuju oko 20 cm od lica.

Međutim, jednoslojna maska (napravljena od elastičnog materijala majice) i presavijene maramica bili su manje efikasni. Kapljice su procurile kroz materijal maske i prekrile su maramicu više od 1 m.

Ipak, „iako nemedicinske maske koje su testirane u ovoj studiji daju različite rezultate i dolazi do širenja kapljica, one su efikasne u sprečavanju širenja infekcije", napisali su autori u svom radu.

kurir.rs/livescience.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...