Najnovije vesti

DA LI JE MOGUĆE U ISTO VREME ZARAZITI SE KORONOM I GRIPOM? Evo šta kažu svetski LEKARI i koje su posledice po ZDRAVLJE
Foto: Profimedia

ČUvajte se

DA LI JE MOGUĆE U ISTO VREME ZARAZITI SE KORONOM I GRIPOM? Evo šta kažu svetski LEKARI i koje su posledice po ZDRAVLJE

Zdravlje

"Sigurno se istovremeno možete zaraziti i gripom i korona virusom što ima katastrofalne posledice za imunološki sustav", rekao je lekar porodične medicine sa Floride Edrijen Barouz.

Kada se zarazite gripom i drugim respiratornim virusima, telo oslabi i postanete ranjivije pa veoma jednostavno dobiti drugu infekciju, objasnila je direktorka organizacije "Stanford Health Communication Initiative" Sima Jasmin.

Dvostruka zaraza mogla bi da uzrokuje ozbiljne dugotrajne posledice svih sistema organa, ali još je prerano da bi se to tačno utvrdilo s obzirom da lekari i dalje ne znaju dovoljno o korona virusu i njegovim posledicama, a nema dovoljno podataka o ljudima koji su se istovremeno zarazili koronom i gripom.

Simptomi oba virusa su povišena temperatura, vrtoglavica, umor, upaljeno grlo, bolovi u mišićima, nedostatak vazduha i curenje nosa. Za razliku od gripa kovid može da izazove i gubitak čula mirisa i ukusa. Oko polovine prenosa zaraze dogodi se između ljudi koji nemaju nikakve simptome, poručuju iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

foto: Shutterstock

Kurir.rs/CNN

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...