NIKO NE MOŽE DA PRETPOSTAVI KOLIKO GODINA IMA! ZUBI POČELI DA JOJ ISPADAJU SA 20: Tifani saznala da ima retku BOLEST na OVAJ NAČIN
Foto: Printscreen/Facebook

ŽIVOTNA PRIČA

NIKO NE MOŽE DA PRETPOSTAVI KOLIKO GODINA IMA! ZUBI POČELI DA JOJ ISPADAJU SA 20: Tifani saznala da ima retku BOLEST na OVAJ NAČIN

Život -

Tifani Vedekajnd (43) iz Ohaja tokom odrastanja shvatila je da se razvija drugačije od ostalih vršnjakinja.

Ona je visoka samo 134 centimetra, ali tek je u svojim dvadesetima primetila da nešto stvarno nije u redu.

"Kada su mi kosa i zubi ispadali u dvadesetima, doktori su se zabrinuli", otkrila je. Međutim, tek kada je njen brat Čed razmišljao o proširenju porodice sa svojom partnerkom se podvrgnuo testiranju kako bi video ima li genske bolesti koje može preneti svojoj deci, saznali su istinu.

Test je pokazao da Tifani i Čed imaju redak sindrom "Hutchinson-Gilford", odnosno – progeriju. Reč je o jednoj od najređih bolesti na svetu, a prouzrokovana je neispravnim genom s majčine strane. Samo 179 ljudi na svetu boluje od progerije te im je ona uglavnom dijagnostifikovana pre druge godine života, a njihov životni vek u proseku iznosi 15 godina.

Nažalost, njen brat Čed nije bio te sreće te je ovoj opakoj bolesti podlegao 2012. godine, s 39 godina. Njegova sudbina Tifani je nadahnula da živi punim plućima jer, kako kaže, ima sreće što je još uvek ovde.

"Starim mnogo brže od svih ostalih i da budem iskrena, nisam sigurna zašto sam toliko dugo živela i nadživela druge ljude s progerijom", iskrena je Tifani, koja smatra da su joj u tome pomogle dobra briga o zdravlju i joga. Tifani ipak ima mnoštvo drugih karakteristika progerije, poput klasično uskog lica, manje donje vilice, dugog nosa i visokog glasa.

Takođe stari znatno brže od proseka te ima preuranjene bore. Zbog svog izgleda često dobija i negativne komentare od drugih ljudi. Dok neki uočavaju njenu visinu i neobičan izgled, drugi je, pak, mešaju s detetom.

Kurir.rs/K.Đ/TheSun

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track